hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogosulatlanul kaptak agrártámogatást – Brüsszel visszafizetteti

  • BruxInfo

Mintegy 60 millió eurónyi agrártámogatást kell szabálytalanságok miatt visszafizetnie tizenöt tagállamnak az uniós költségvetésbe. Magyarországtól 380 ezer eurót kér vissza az Európai Bizottság.

Közel 60 millió euró szabálytalanul elköltött agrártámogatást fizettet vissza az Európai Bizottság a tagállamokkal. A szerdán hozott döntés összesen 15 tagországot, köztük Magyarországot érinti.

Magyarországtól „csak” 380 ezer eurót követel vissza Brüsszel, Franciaországnak több mint 20 milliót kell visszafizetnie.

Hazánk esetében a vidékfejlesztési támogatásoknál javasolt pénzügyi korrekciót a Bizottság, mivel jogosultsággal nem rendelkező kedvezményezettek részesültek a támogatásból.

A visszafizetési felszólítás előzménye, hogy az Európai Bizottság évente több mint száz szúrópróbaszerű ellenőrzést tart a tagállamokban annak megállapítása végett, hogy a szabályokkal összhangban történt-e az agrártámogatások kifizetése. A kifizetések lebonyolításáért és szabályszerűségének ellenőrzéséért a tagállami hatóságok felelősek, a Bizottság azonban utólag ellenőrzi a támogatások rendeltetésszerű felhasználását.

Ha hibákat és szabálytalanságokat tárnak fel, akkor visszafizettetik a tagállamokkal a pénzeket. A veszteséget általában a tagállami költségvetés állja, de a hatóságok utólag behajthatják a jogtalanul kifizetett pénzt a kedvezményezetteken.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs