hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jócskán visszaesett az építőipari termelés

  • adozona.hu

5500 cégtörlés és 20 százalékos termelés visszaesés: a kedvező gazdasági folyamatok ellenére elmaradt a 2016-os építőipari felfutás – állapította meg az Opten.

„A felfutó ingatlanpiac, az alacsony alapkamat és a csok együttesen kedvező táptalajt biztosított az építőipar számára, de ez egyelőre az építőipari statisztikákon kevéssé látszik meg” – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója.

2016-ban 5520 cégtörlés mellett csak 3092 cégalapítás történt azt építőiparban, ezzel 49 ezerre csökkent az építőipari cégek száma Magyarországon. A cégszám csökkenése még önmagában nem is lenne akkora probléma, de az, hogy a cégek több mint 10 százalékát törlik az ágazatban 1 éven belül, az már komolyabb figyelemre ad okot.

„Az építőipar a javuló tendencia ellenére 2016-ban is az ország egyik legfertőzöttebb ágazata volt, a fluktuáció rendkívül magas, a cégek várható élettartama nagyon alacsony” – mondja az Opten szakértője.

Mindezeket az értékeket – a januártól novemberig tartó időszakot vizsgálva az előző év azonos időszakéhoz képest – közel 20 százalékos termelés visszaeséssel sikerült elérni az ágazatnak. A visszaesést elsősorban a központi infrastruktúra beruházások visszaesése okozta, de ennél sajnálatosabb az a tény, hogy az épületek építése területén sem látszik egyértelmű javulás még.

Szintén nem sok bizakodásra ad okot az a tény sem, hogy a megszűnésekhez vezető eljárások közel 40 százaléka még mindig felszámolási eljárás, tehát a szektorban a kifizetetlen számlák még mindig komoly problémát jelentenek.

„Az ágazatban ugyanakkor kisebb pozitív jelenségeket is megfigyelhettünk már 2016-ban. Az újonnan induló felszámolási eljárások száma csak a fele volt a kifutó felszámolások számának, a cégalapítások pedig 10 százalékkal növekedtek 2q15-höz képest” – emelte ki Pertics Richárd.

A jelenlegi trendek alapján 2017 már várhatóan jobb év lesz 2016-nál, egyrészt a 2016-ban induló ingatlanfejlesztési projektek várhatóan fokozatosan elkezdik éreztetni hatásukat, másrészt a bázisból kikerülnek a korábbi évek nagyarányú infrastruktúra fejlesztései.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs