hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költséggel járhat az azonnali fizetési rendszer az ügyfeleknek

  • adozona.hu
1

Most már tényleg nincs visszaút: március 2-án elindul az azonnali fizetési rendszer (AFR), amivel új időszámítás kezdődik a hazai bankrendszer számára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál annak járt utána, hogy mivel készülnek a pénzintézetek a hétfői indulásra.

A bankok weboldalain részletes leírást olvashatunk az AFR bevezetéséről, a napokban pedig a márciustól érvényes banki hirdetmények is megjelentek a legtöbb banknál. Mivel a fejlesztés az óvatos becslések szerint is több milliárd forintos kiadást jelentett a bankoknak, felmerül a kérdés, hogy az új szolgáltatásokkal drágább lesz-e a bankolás az ügyfeleknek.

A hivatalos válasz szerint nem, ugyanis azért nem kerülhet többe egy tranzakció, mert a korábbi 1-2 óra helyett 5 másodpercen belül dolgozzák fel azt a bankok. Az utalási díjaknál valóban nincs változás, viszont a Bank360.hu szakértői olyan díjtételre figyeltek fel néhány banki hirdetményben, amely egyértelműen az AFR bevezetésével van összefüggésben.

A másodlagos azonosítás nem automatikus, és nem mindenhol ingyenes

A másodlagos számlaazonosítás lehetőségéről van szó, ami azt jelenti, hogy március 2-tól nem lesz szükségünk számlaszámra ahhoz, hogy utalni tudjunk, elég lesz hozzá egy úgynevezett másodlagos azonosító is. Ez lehet egy e-mail cím, mobil telefonszám, a vállalkozásoknál adószám vagy a magánszemélyeknél az adóazonosító jel. 

A számlavezető bank felé külön jelezni kell, ha másodlagos azonosítót szeretnénk megadni, azt viszont már a bank határozza meg, hogy ezt milyen módon tehetjük meg, illetve azt is, hogy ezért felszámol-e valamilyen díjat – ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háttérbeszélgetésén is megerősítette Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója. 

A Bank360.hu utánajárt, hogy melyik banknál intézhetjük el online a bankszámlához kapcsolt másodlagos azonosító regisztrációját, illetve, hogy van-e olyan pénzintézet, ahol ezért díjat számolnak fel.

  • Raiffeisen Bank: csak elektronikus formában regisztrálható másodlagos azonosító.
  • CIB Bank: személyes ügyintézésre van szükség a regisztrációhoz. 
  • K&H Bank: mobilszám és e-mail cím regisztrációjára online, az adószám/adóazonosító regisztrációjára online és személyesen is lesz lehetőség.
  • Budapest Bank: március 2-ától egyelőre csak a bankfiókban van lehetőség a másodlagos azonosító regisztrációjára, de dolgoznak rajta, hogy ez a funkció online is elérhető legyen. A Budapest Bank tájékoztatása szerint a másodlagos számlaazonosító regisztrációja és törlése a bevezetést követően 1 évig díjmentes. 
  • UniCredit Bank: a másodlagos azonosító regisztrációja bankfiókban 2000 forint, az eBanking rendszeren keresztül 2020. december 31-éig díjmentes – azután 1000 forintba fog kerülni.
  • Sberbank: a március 2-ától hatályos kondíciós lista szerint a bankfiókban lesz lehetőség a másodlagos azonosító regisztrációjára, módosítására és törlésére.
  • Erste Bank: a mobilszám és az e-mail cím a NetBankon és a MobilBankon keresztül regisztrálható, viszont az adóazonosító jel/adószám megadására csak személyesen, a bankfiókban lesz lehetőség. A netbankos ügyintézés ingyen van, viszont a fióki ügyintézés csak 2020. október 31-éig lesz díjmentes. Ezután 1500 forintot kell fizetni az azonosító rögzítéséért.
  • TakarékBank: a másodlagos azonosító megadására csak bankfiókban van lehetőség. 

Az AFR bevezetése csak a kezdet

Az AFR hétfői indulása után további digitális megoldásokkal indulnak el a bankok, ezek közül a lakosság számára a fizetési kérelem és a QR-kódos utalás a legérdekesebbek – mindkettő ajánlott fejlesztés a bankok számára. 

A fizetési kérelem valamelyik másodlagos azonosító ismeretében is elküldhető. Annak, aki megkapja a fizetési kérelmet, nincs más dolga, mint jóváhagyni az utalást – persze, ha jogosnak tartja a kérést. Egy fizetési kérelem jóváhagyására legfeljebb 30 nap áll majd rendelkezésre. A Bank360.hu információi szerint az Erste Bank március 2-án már el is indul a fizetési kérelemmel: 2020. augusztus 31-éig díjmentes lesz a kedvezményezett által elindított fizetési kérelem, utána viszont 50 forintot kell majd fizetni darabjáért.

A másik kiegészítő szolgáltatás a QR-kódos utalás lehetősége, mely elsősorban azoknak a kiskereskedőknek lehet hasznos, akik nem szeretnének sem készpénzzel, sem terminállal bajlódni. Az utalás ebben az esetben úgy történik, hogy a szolgáltató kinyomtat egy papírt egy egyedi QR-kóddal, amit a netbankon keresztül letölthet, a vásárló beolvassa a kódot, beüti a fizetendő összeget, és jóváhagyja az utalást.

Az ajánlott fejlesztések mellett kötelező feladatok is várnak a bankokra: szeptember 1-jén indul el a tervek szerint a második szakasz, ami azt jelenti, hogy az AFR már nemcsak az eseti utalásokra lesz érvényes, hanem a vállalati kötegelt átutalásokra, a rendszeres átutalásokra és az értéknapos átutalásokra is. A Bank360.hu azonnali fizetési rendszerről szóló részletes összefoglalója itt olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Szilvási László

Kár hogy ebben a cikkben is hiányoznak a Magnet Bankra vonatkozó adatok. Értem én, hogy az egyik legolcsóbb működésű bank feltüntetésa a konkurrencia számára nem kedvező, de így meg sajnos a cikk és vizsgálat válik hiteltelenné... :-(

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás kft. osztalék kifizetése

Szipszer Tamás

adószakértő

Napenergia-termelés visszatérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close