hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak a novemberi ipari termelési adatok

  • adozona.hu

2021 novemberében az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,1 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 októberéhez képest 2,9 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban növekedést mértek, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban a globális félvezetőhiány miatt – 15,1 százalékkal visszaesett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2021 novemberében

Az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 0,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 17,3, a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 6,9, a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 1,3, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,1, a csekély súlyú bányászaté 37 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 15,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A közúti gépjármű gyártásának volumene 11,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 21 százalékkal csökkent.

A chiphiány a feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártását is visszafogta, a termelés volumene 2,1 százalékkal csökkent. Az alapanyaghiány leginkább a járműiparba is beszállító elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártását érintette, kibocsátása 24 százalékkal visszaesett. A legnagyobb súlyú alágazat, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 4,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindössze egy alágazatban csökkent a kibocsátás: az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósítás 51 százalékkal visszaesett.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 9,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,2 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A kisebb súlyú villamos berendezés gyártása 15,7 százalékkal nőtt, főleg a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása eredményeként.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásában folytatódott a növekedés, a termelés 12,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, elsősorban a belföldi értékesítés bővülése miatt, ugyanakkor az export jelentősen visszaesett.

A gyógyszergyártás – hasonlóan az előző hónaphoz – 10,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkentek.

Az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (6,0 százalékkal), Észak-Magyarországon (3,4 százalékkal) és Dél-Alföldön (1,3 százalékkal) csökkent. A többi régióban 0,6 és 13,6 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Észak-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,2 százalékkal kisebb volt a 2020. novemberinél. Az új belföldi rendelések 7,3 százalékkal nőttek, míg az új exportrendelések 3,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány november végén 11,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest

Az ipari termelés 9,9 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,0, a 37 százalékot képviselő hazai értékesítésé 11,4 százalékkal emelkedett.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 4,7 százalékkal Nyugat-Dunántúlon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Fejlesztési tartalék feloldása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3