hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak a júliusi ipari termelési adatok

  • adozona.hu

2021 júliusában az ipari termelés volumene 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,2 százalékkal emelkedett. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás csökkent. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júniusához képest 0,5 százalékkal mérséklődött. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2021. júliusban

Az ipari termelés volumene 8,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Azonban a feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,6, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 3,9 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 11,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 7,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8, a csekély súlyú bányászaté 27 százalékkal bővült.

A feldolgozóipar növekedéséhez az alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez elsősorban a gyárleállások, valamint az egyműszakos munkarend következménye. A közúti gépjármű gyártásának volumene 4,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 9,7 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés tizedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is mérséklődött, 4,0 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 1,2, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 18,9 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,6 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,2, a második legjelentősebb italgyártás pedig 14,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Hat alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 17,5 százalékkal a növényi, állati olaj gyártásában.

A legnagyobb mértékben, 58 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,1, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 19,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés. Júliusban a kibocsátás 14,6 százalékkal emelkedett, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás bővülésének eredményeként.

Az előző havi növekedés után a gyógyszergyártás 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkenést mértünk.

Az ipari termelés csak Dél-Alföldön csökkent (0,2 százalékkal). A többi régióban 0,1 és 34 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,6 százalékkal nagyobb volt a 2020. júliusinál. Az új belföldi rendelések 13,1, az új exportrendelések 9,0 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány július végén 11,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest

Az ipari termelés 17,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 18,0, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13,0 százalékkal emelkedett.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 9,6 százalékkal Dél-Dunántúlon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs