hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a Brexit forgatókönyve: a britek nem maradnak az EU egységes belső piacának tagjai

  • MTI/Adózóna

Az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból – jelentette ki Theresa May, brit miniszterelnök a Lancaster House-ban, a brit kormány exkluzív londoni rendezvényközpontjában tartott beszédében. Ugyanakkor London "a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést" kívánja elérni az uniós belső piachoz a brit EU-tagság megszűnése után.

Azért nem lehetséges a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon, mert az az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerő-áramlás uniós alapelveinek elfogadását jelentené anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában – ecsetelte a brit kormányfő. Emellett ha az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az EU bíróságának jogi fennhatóságát is. Theresa May szerint mindezek elfogadása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság "egyáltalán nem is lépne ki" az EU-ból.

A brit miniszterelnök úgy véli, hogy az Európai Uniónak sem állna érdekében, hogy "megbüntesse" Nagy-Britanniát a brit EU-tagság megszűnéséért. May alig burkoltan kereskedelmi megtorlást helyezett kilátásba ilyen "büntetés" esetére. A brit miniszterelnök kijeletette: tudja, hogy az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek "büntető jellegű megállapodást" szorgalmaznak abból a célból, hogy más országoknak "elmenjen a kedvük" a kilépéstől. May szerint azonban az EU saját magát is büntetné, mivel az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor "a világ egyik legnagyobb gazdaságának" szeretnék eladni termékeiket, veszélybe kerülnének az uniós vállalatok által a brit gazdaságban eszközölt több mint 500 milliárd font (180 ezer milliárd forint) értékű befektetések, és az EU-vállalatok elveszítenék hozzáférésüket a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjához.

May szerint megállapodásra lehet jutni az Európai Unióval a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről a kilépési tárgyalások kétévi időkeretén belül. Hozzátette: London a kilépési feltételek fokozatos végrehajtására törekszik.

A brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás megmutatta, hogy a választók az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, és a brit kormány ennek az igénynek eleget is tesz – emelte ki beszédében May. Kijelentette ugyanakkor, hogy London továbbra is szívesen látja az EU-ból érkező munkavállalókat, különösen a magasan képzett szakembereket. Hozzátette: azt szeretné, ha Nagy-Britannia a jövőben is "mágnesként vonzaná a külföldi tehetségeket, a világot formálni képes úttörőket és újítókat".

Hangsúlyozta azonban, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson – amelyen a többség a kilépésre voksolt – a választók azt az egyértelmű üzenetet fogalmazták meg, hogy az EU-ból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók számának ellenőrzés alá vonását kívánják, és "mi ezt a kérést teljesíteni fogjuk" – fogalmazott May. Részleteket nem közölt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése után érkezők számát London milyen eszközökkel szabályozza majd. Kijelentette azonban, hogy viszonossági alapon a brit kormány garantálni kívánja a már az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-munkavállalók jogait.

A kormányfő kijelentéseire a font napon belül több mint 2 százalékkal 1,2290 dollárig erősödött. A font drágulásában szerepet játszik az is, hogy a dollár globálisan is gyengül a Donald Trump elnökségével kapcsolatos aggodalmak miatt. Az euró 0,8 százalékkal, 87,36 pennyre gyengült a fonttal szemben.

A londoni tőzsde irányadó FTSE100 indexe nem reagált Teresa May beszédére, a vesztesége tovább nőtt, elsősorban a bányaipari vállalatok árfolyamesése miatt.

A napi.hu tudósítása szerint a forint 1,6 százalékkal gyengült a fonttal szemben, kora délután 355 forint fölé ment a devizapár kurzusa. A dollárért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet adni a hétfő késő délutáni szinthez képest, ami 288,10 forintos dollárárfolyamot jelentett beszédét követően.

Az euró/forint kurzusa szinte hozzátapadt a hétfő késő délutáni szinthez, 307,74 forinton jegyezték kora délután a közös európai devizát. A svájci frankkal szemben szintén a hétfői szintek közelében, 287,36 forintnál ingadozott az árfolyam a kora délutáni órákban. Az euró/dollár kurzusa 0,8 százalékkal került feljebb kora délutánra, ez 1,0685 dolláros euróárfolyamot jelentett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close