hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a fesztiválszezon! Kitől, hogyan vásároljunk belépőjegyet?

  • adozona.hu

Túlárazott jegyek, érvénytelen belépők koncertekre, fesztiválokra és sporteseményekre, pórul járt vásárlók – a hasonló bosszúságok, az anyagi veszteség tudatos vásárlással és némi körültekintéssel elkerülhető – hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM 2019-ben is ellenőrzi a jegyértékesítő vállalkozásokat, a fesztiválokra, koncertekre és sporteseményekre jegyeket értékesítők internetes oldalainak tájékoztatását és a vásárlók megtévesztését vizsgálja.

Az ITM IT laborjának próbavásárlásai és a fogyasztóvédelmi hatósági tapasztalatok alapján a panaszok egy része arról szól, hogy a megvásárolt jegyek érvénytelenek, és nem lehet velük bejutni az esemény helyszínére. Gyakran megesik, hogy az online értékesítési felületeken a jegyek ára többszöröse a hivatalos jegyértékesítők által kínált árnak. Érdemes figyelnünk arra is, hogy a fizetendő összeg sokszor az online vásárlási folyamat végére emelkedik meg indokolatlanul.

A jegyek vásárlása során az ITM az alábbiakat javasolja:

–        Először azt kell ellenőrizni, hogy tényleg létezik-e a program, amire el szeretne valaki jutni. Több esetben előfordult, hogy meg sem valósult, sőt, tervbe sem vett koncertre árultak jegyeket az értékesítők.

–        Érdemes a jegyeket közvetlenül a szervezőnél vagy az általa kijelölt hivatalos jegyértékesítő partnereknél, a közismert jegyértékesítő honlapokon, jegyirodákban megvásárolni.

–        Online jegyvásárlás előtt érdemes tájékozódni a kifogásolt weboldalakat összegző www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon, hogy jogkövető eladótól vásároljon a vevő.

–        A megvásárolt jegyek fotóját, különösen az azokon szereplő vonalkódot vagy QR-kódot ne osszák meg a vásárlók a közösségi oldalakon, hiszen az visszaélésekre adhat lehetőséget, mivel az adatok birtokában más is bemehet helyettük a koncertre.

–        A jegyeladó oldalt nem az alapján érdemes kiválasztani, hogy az az internetes kereső oldalon első helyen szerepel-e, akár hirdetésként. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy a cég megbízhatóbb lenne a többinél.

Ha valaki a körültekintő vásárlás ellenére nem kapja meg a jegyét, vagy a jeggyel nem jut be az eseményre, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságnál kezdeményezzen eljárást – biztatja a károsultakat a minisztérium. A hatóságok a lakóhely szerinti járási hivatalnál érhetők el, a pontos címek a www.jarasinfo.gov.hu honlapon megtalálhatóak.

Csalás gyanúja esetén feljelentés tehető az illetékes rendőrkapitányságon. Ha uniós jegyértékesítő vállalkozással szemben merül fel panasz, akkor az ITM-ben működő Európai Fogyasztói Központtól kérhető segítség az [email protected] címen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink