hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a NAV Pénzmosás Elleni Információs Irodájának első félévi jelentése

  • adozona.hu

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Iroda (a továbbiakban: Pénzmosás Elleni Információs Iroda vagy FIU) 2016. év I. félévére vonatkozó tájékoztatója.

A helyszíni ellenőrzés során vizsgált témakörök, ellenőrzés során feltárt leggyakoribb hiányosságok, a kérdőíves ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatok, a jóváhagyására benyújtott szabályzatokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok a Pénzmosás Elleni Információs Iroda honlapján közzétett előző évi jelentésekben részletesen ismertetésre kerültek.

2016. január 1-jétől 2016. június 30-ig bezárólag az FIU a felügyeleti tevékenységi jogkörében eljárva összesen 108 ellenőrzést folytatott le, amelyből 17 db helyszíni és 91 db kérdőíves ellenőrzés volt.

A Pénzmosás Elleni Információs Iroda – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény (Pmt.) rendelkezéseinek megsértése, valamint a Pmt.-ben meghatározott kötelezettségek nem megfelelő teljesítése miatt – 2016. I. félévében a következő intézkedéseket alkalmazta.

35 alkalommal kötelezte a szolgáltatót az ellenőrzés során feltárt jogsértés abbahagyására, a hiányosságok megszüntetésére és az elmaradt kötelezettségek pótlására.

38 esetben figyelmeztetésben részesítette a szolgáltatót a Pmt.-ben foglalt kötelezettségeinek nem vagy nem megfelelő teljesítése miatt.

9 esetben felhívás intézkedés alkalmazására került sor, annak érdekében, hogy a szolgáltató tegye meg a szükséges intézkedéseket a törvény rendelkezéseinek betartására, a hiányosságok megszüntetésére (oktatás, monitoring, belső ellenőrző információ rendszer működtetése).

Súlyosabb jogsértések, illetve a figyelmeztetés ellenére továbbra is fennálló hiányosságok miatt 11 esetben élt a bírságolás intézményével, amelynek során összesen 1 490 000 forint összegű bírságot szabott ki.

A Pénzmosás Elleni Információs Iroda a fentiek mellett a szabályzatok elbírálása során – kisebb hiányosságok esetében – 206 esetben javaslattal élt a szolgáltatók felé a szabályzat meghatározott határidőn belüli, megadott szempontok szerinti átdolgozására.

A Pénzmosás Elleni Információs Irodához 553 db kérelem érkezett a nemzeti kockázatelemzés dokumentumainak megismerése céljából.

További részletek itt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3