hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Internetszámla elszámolása

  • adozona.hu

Elszámolható-e a társaság székhelyére és nevére szóló internetszámla, ha a székhely egyben a tag lakóhelye is? A tag felesége munkaviszony keretében látja el a pénzügyi feladatokat (számlázás, utalás, levelezés, kapcsolattartás stb.) otthonról (ami egyben a vállalkozás székhelye is), amihez nélkülözhetetlen az internetkapcsolat. A tag nevére szóló áramszámla megosztás után, kiadási pénztárbizonylat alapján elszámolható? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a munkavállaló részére fizeti az internet-szolgáltatás költségét a munkáltató, akkor nem keletkezik bevétele a magánszemélynek, mert a magáncélú használat is a munkavégzés körében valósul meg, nem különíthető el a kettő egymástól. Az internethasználat számlája a munkáltató cég nevére van kiállítva ebben az esetben.

Akkor, ha a számla a munkavállaló nevére szól, azaz ő kötött szerződést az internetet biztosító vállalkozással, a dolgozónak bevétele keletkezik az internet-díj megtérítéséből, de a kifizetett díj elismert költség, tehát jövedelem nem keletkezik.

Az egyszeri díjra és a havi díjra is ezek a szabályok vonatkoznak. A magáncélú használatot nem kell külön venni ebben az esetben sem.

Az áramszámla leírt módon történő megosztását és térítését nem javaslom, csak vitára ad okot az adóhatósággal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs