hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagyszülői gyes: ezek a feltételek és a kizáró okok

  • Széles Imre

Mikor veheti igénybe a nagyszülő a gyest? Dolgozhat-e, vállalkozhat-e mellette? Mik a kizáró okok? Milyen terheket kell fizetni a nagyszülői gyes után? Összefoglaltuk az előírásokat.

A nagyszülői gyes intézménye 2001. május 1-jétől része családtámogatási rendszerünknek. Akkori bevezetését a jogalkotó két okból tartotta hasznosnak: egyrészt segítséget szeretett volna nyújtani azoknak a szülőknek, akik „nem tudják, vagy nem akarják keresőtevékenységüket felfüggeszteni” a gyermekvállalás miatt, másrészt megoldást kínáltak az idősebb korosztály azon tagjai számára, „akik nehezen, vagy már nem szívesen alkalmazkodnak a munkaerőpiac új kihívásaihoz, vagy éppen elveszítették munkájukat”.

E megfogalmazott célokból az első már okafogyottá vált, hiszen a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) a gyermek egyéves korát követően a gyes melletti keresőtevékenységet nem korlátozza.

A második indok azonban továbbra is megállja a helyét, és a nagyszülői gyes adott élethelyzetben megoldást nyújthat, hiszen a gyes összege, ha megélhetést nem is biztosít, de folyósítása szolgálati időt és egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot biztosít.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen további hozadéka lehet a nagyszülői gyesnek, illetve mik a kizáró okok!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close