hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fióktelep, kereskedelmi képviselet: kell-e kamarai hozzájárulást fizetni?

  • adozona.hu

Köteles-e kamarai hozzájárulás fizetésére a fióktelep, a kereskedelmi képviselet, a szünetelő egyéni vállalkozó? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Fióktelep ugye kötelezett a kamarai hozzájárulásra? A kereskedelmi képviselet ugye nem kötelezett kötelező 5000 forintos kamarai hozzájárulás fizetésére? Egyéni vállalkozó (akár katás), ha szünetelteti, ugye nem kötelezett?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 34/A. §  (1) szerint: "A kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni. Nem köteles kamarai hozzájárulást fizetni az egyéni vállalkozó, ha vállalkozási tevékenységét a naptári év teljes időszakában szünetelteti és ezt a nyilvántartását vezető területi gazdasági kamarának bejelenti."

A törvény a rendelkező bevezető rendelkezések között azt is felsorolja, hogy kik számítanak gazdálkodó szervezetnek:

"2. § E törvény alkalmazásában

a) gazdálkodó szervezet:

aa) a gazdasági társaság, az egyéni cég, az egyesülés, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezet, az egyéni vállalkozó, amely nem minősül a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény 2. § c) pontja alapján az agrárkamara tagjának;

ab) az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott és az agrárgazdasági tevékenységet nem főtevékenységként folytató gazdálkodó szervezet is, az egyéni vállalkozót is beleértve."

A kamarai törvény tehát megválaszolja a kérdés jelentős részét.

A fentiek szerint tehát egyéni vállalkozónak, amennyiben nem szünetelteti a tevékenységét vagy azt a kamara felé nem jelentette be és nem tagja az agárkamarának, fizetnie kell az 5000 forintnyi kamarai hozzájárulást.

Külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe e törvény szerint kötelezett megfizetni a kamarai hozzájárulást.

A kereskedelmi képviselet meghatározását itt nem találjuk meg. Ehhez elő kell venni a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvényt.

Eszerint: "2. § E törvény alkalmazásában: c) kereskedelmi képviselet: a külföldi vállalkozás saját nevében vállalkozási tevékenységet nem folytató, a belföldi cégnyilvántartásba önálló cégformaként bejegyzett olyan szervezeti egysége, amely a külföldi vállalkozás nevében és javára szerződések közvetítésével, előkészítésével, megkötésével, az üzletfelek tájékoztatásával és a velük való kapcsolattartással összefüggő feladatokat lát el." 

A kamarai törvény célja, hogy a gazdasági tevékenységet folytatók számára biztosítson egy köztestületi formát, amely a gazdaság fejlesztésével és támogatásával foglalkozik, tevékenységével csökkentve az állam gazdasági szerepvállalását.

A kereskedelmi képviseletek a fenti célt nem valósítják meg azáltal, hogy nem végeznek vállalkozási tevékenységet, ezért rájuk a kamarai törvény nem is vonatkozik. Vagyis nekik nem kell az 5000 forint kamarai hozzájárulást megfizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31