hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelmeztetés Magyarországnak a túlzott lakásár-emelkedés miatt

  • lapszemle

Öt európai országot, köztük Magyarországot figyelmeztette a 2008-as pénzügyi válság után felállított Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB). Az intézmény a túlárazottság jeleit látja a magyar lakáspiacon, az árnövekedést emelkedettnek, a jelzáloghitelezés növekedését és a háztartások eladósodását pedig magasnak nevezi – számol be a Portfolio.hu.

Bulgária, Horvátország, Magyarország, Liechtenstein és Szlovákia illetékes miniszterének küldött figyelmeztetést az ESRB, két ország (Ausztria és Németország) pedig a korábbi (2016-as, majd 2019-es) figyelmeztetéseket követő javaslatokat kapott.

A Magyarországgal kapcsolatos megállapítások szerint a fő sérülékenységi pontot a lakáspiaci túlárazottság jelei, a megemelkedett árnövekedés, a magas jelzáloghitel-piaci növekedés és az erőteljes háztartási eladósodás folyamata jelenti.

Az erőteljesen túlértékelt budapesti ingatlanok áremelkedése 2019 végén lelassult, a pandémia kirobbanását követően pedig stagnálás vagy csökkenés következett be reálértéken, vidéken azonban felgyorsult az áremelkedés. 2015 és 2019 között az ingatlanárak reálértékének növekedése 10 százalék közelében vagy afelett volt, 2020 végén pedig az MNB 11 százalékos túlértékeltséget azonosított a fővárosban, 2 százalékosat vidéken. 2021 elején a lakásárak reálértéken 1 százalékkal csökkentek Budapesten, a kisebb településeken viszont 20,5 százalékra gyorsult az áremelkedés.

További részletek a Portfolio.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs