hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem, ne megszokásból végezze továbbképzését! Januártól változott az adós éves továbbképzés követelményrendszere

  • adozona.hu

Alapjaiban változott meg januártól az adós kötelező továbbképzés. Jelentős eltérés a korábbiakhoz képest, hogy a továbbképzésre kötelezett már nem ötéves ciklusban gyűjti a kreditpontokat január 1-jétől, hanem – a mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszeréhez hasonlóan – éves ciklusban teszi ezt meg. A továbbképzési időszak január 1-jétől december 31-éig tart, amely pedig 20 kreditpontot kell gyűjteni az arra kötelezettnek. A Pénzügyminisztérium levélben tájékoztatta a képző intézményeket az adós továbbképzés idei évtől életbe lépő változásairól.

Átalakult az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők továbbképzési rendszere. Az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló 263/2018. (XII. 20.) kormányrendelet jónéhány változása 2020. január 1-jén lépett életbe.

Az új rendszer alapelvei megegyeznek a mérlegképes könyvelők (könyvviteli szolgáltatást végzők) továbbképzési rendszerével. Az adós szakemberek továbbképzési időszaka 2020. január 1-jétől ötéves időszak helyett éves továbbképzési időszakká alakult át, a továbbképzési évek – a könyvelőkhöz hasonlóan – január 1-jétől december 31-éig tartanak. Előbbiek alapján az idei továbbképzési év 2020. január 1-jétől december 31-éig tart (online képzés esetén figyelmi kell, hogy december 31-én éjfélig megtörténjen a teljesítés), ebben az időszakban kell az érintetteknek 20 kreditpontot gyűjteniük. A 20 kreditpont megszerezhető továbbképzési programok teljesítésével (online, elektronikus úton és/vagy lehet kontakt, tantermi képzések keretében), illetve 2 kreditpontot ér a minősített szakmai szervezeti tagság. Fontos figyelni arra is, hogy ugyanazon minősített továbbképzési program − ideértve annak elektronikus változatát is − csak egyszer jogosít kreditpontra. A minősített szakmai szervezetek köre pedig megegyezik a mérlegképes könyvelő továbbképzéshez minősített szervezetek, szerveződések körével.

A továbbképzés teljesítésének igazolása terén is jelentős változás történt. Az idei évtől az adós továbbképzést teljesítőkről is a továbbképző szervezeteknek kell adatot küldeniük a Pénzügyminisztérium felé. A korábbi gyakorlattal szemben tehát nem a továbbképzésre kötelezettnek kell igazolnia azt, hogy a kötelezettségének eleget tett, hanem január 1-jétől ezt a képző szervezet köteles megtenni elektronikus úton a PM erre a célra létrehozott online felületén keresztül.

A fentiek alapján tehát a résztvevőknek 2020. január 1-jétől már nem kell megküldeniük hatóságunknak az igazolásaikat, hanem – a könyvelőkhöz hasonlóan – az igazolásra csak egy esetleges adategyeztetés során lesz szükség, ezért célszerű azt mindenképpen megőrizni. A folyamatban lévő ötéves továbbképzési időszakok 2019. december 31-én lezárultak, és ezekről a korábbi teljesítésekről sem kell adatot küldeni a hatóságnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérvadászati szolgáltatás, mentesség választása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő és bértartás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Számlázás külön díjért

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close