hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem! Így büntet a számlatömb hiányos nyilvántartásáért a NAV

  • lapszemle

Egy évvel azután, hogy a kft. tulajdonosa átadta cégét, ellenőrzés alá vonták azt. Az új tulajdonost 50 ezer forintra bírságolta az adóhivatal, amiért nem tudta megmondani és főként megmutatni, mikor, hol vette a számlatömböt, amit használ. Mint később kiderült, ezt a korábbi tulajdonosnak kellett volna nyilvántartania még a számla vásárlásakor egy sor másik adattal együtt. Mik ezek az adatok és pontosan hogyan kell nyilvántartani őket? A piacésprofit.hu összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

A számlatömb, illetve minden olyan nyomtatvány vásárlásánál, amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelő ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadás alá kell vonni. Ilyen nyomtatványok vásárlásakor az eladónak el kell kérnie a vevő adókártyáját,cége bírósági végzését vagy cégkivonatát, illetve amennyiben nem aláíró a társaságban, szükség van egy aláírási címpéldányra és egy meghatalmazásra az ügyvezetőtől.

A szigorú számadás alá vont nyomtatványokról – a személyi jövedelemadó törvény szerint – olyan nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza a következő adatokat: a nyomtatvány neve és számjele, a beszerzés kelte, a tömb(ök) sorszáma (tól-ig), a használatbavétel kelte, a felhasználás kelte, valamint a kiselejtezés kelte – hívja fel a figyelmet Holczer Ferenczné könyvelő. A nyomtatványokat készletre vételkor folyamatos sorszámmal kell ellátni. Az e nyomtatványokból beszerzett készletet jegyzék kíséretében kell a nyomtatványok megőrzésével megbízott dolgozó részére állományba vétel, illetve kezelés és őrzés céljából átadni. Az átvétel alkalmával meg kell vizsgálni, hogy az egyes füzetekben az űrlapok teljes számban megvannak-e, továbbá az űrlapokon a sorszámos és esetleges egyéb jelzések (pl. a számlavezető pénzintézet jelzőszáma) helyesek-e.

A szigorú számadás alá tartozó nyomtatványokat az egyéb nyomtatványoktól elkülönítetten kell tárolni és nyilvántartani. A nyilvántartásnak naprakésznek kell lennie - írja a piacésprofit.hu.

Mivel a szigorú számadás alá vont bizonylatokra vonatkozó beszerzést a vállalkozás végzi, illetve ő tudja, hogy adott beszerzést mikor kezdi el rendeltetésszerűen használni, ezért a szigorú számadás alá vont bizonylatok nyilvántartása az ő feladata. Az ellenőrök  általában elfogadják, ha egy cég, saját nyomtatványon, vagy elektronikusan vezeti a nyilvántartást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close