hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A februári ipari termelési statisztikában még nem érezni a járvány hatását

  • adozona.hu

2020 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorselemzésében.

2020. februárban

Az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban 0,2 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 39 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 6,0, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 17,2 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: a kibocsátás februárban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 4,5 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6 százalékkal emelkedett. A jelentős súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelésből több mint 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. Mindegyik alágazatban emelkedett a kibocsátás. A legnagyobb súlyt (27 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,9, a második legjelentősebb takarmány gyártása 3,8 százalékkal bővült.

A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 7,7 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Folytatódott a csökkenő tendencia a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában. A kibocsátás februárban 5,3 százalékkal mérséklődött, a szakágazatok többségében visszaesést mértünk.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az export csökkenése miatt, a hazai eladások nőttek.

Az ipari termelés csak Közép-Dunántúlon (0,9 százalékkal) és Budapesten (4,0 százalékkal) csökkent. A többi régióban 1,6 és 14,5 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,5 százalékkal nagyobb volt a 2019. februárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 6,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2020. január–februárban az előző év azonos időszakához képest

Az ipari termelés 3,2 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2 százalékkal bővült, míg a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,6 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés három régióban csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben, 6,0 százalékkal Budapesten. A legnagyobb volumenbővülés Pest régióban (12,5 százalék) volt, a többiben 2,7 és 9,3 százalék közötti növekedést mértünk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivett vízfolyás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs