hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért nem változtatott a S&P a magyar besoroláson

  • MTI

A várakozásoknak megfelelő volt a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő péntek este nyilvánosságra hozott döntése, mellyel nem változtatott a magyar államadósság besorolásán – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: a várakozásoknak megfelelően nem módosította az S&P a magyar adósságbesorolást.

Emlékeztetett arra, hogy az S&P még tavaly augusztusban rendelt pozitív kilátást a magyar adósságbesoroláshoz, változatlan, „BBB-/A-3” besorolás mellett. A kilátásjavítást akkor ugyanazok a folyamatok támogatták, amelyek a 2016 őszi felminősítéshez vezettek. Az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlete, csökkenő a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak.

2017-ben nemcsak az S&P, hanem a Fitch is pozitívra módosította Magyarország hitelminősítésének kilátását, de még mindig nem látták biztosítottnak a hosszabb távú dinamikus gazdasági növekedést. A GDP-arányos államadósság stock típusú aránya is még mindig magasabb, mint a hasonló minősítésű országoké. A ciklikus fellendülés és az államadóssági dinamika támogatják az újabb felminősítést, de ennek forint vagy kötvénypiaci hatása már alig lesz, hiszen ez már „mindössze” a 2016-ban elért befektetési kategórián belüli felfelé sorolás lehet – vélekedett a szakértő.

Kiss Mónika arra is felhívta a figyelmet, hogy az ütemezést illetően jó eséllyel ezek a jó hírek az országgyűlési választások után érkezhetnek. Hozzátette: kevés az esély arra, hogy a 2018-ban esedékes más hitelminősítői döntések érdemben befolyásolnák a magyar kötvénypiacot vagy a forint kereskedését, annak ellenére, hogy egy másik hitelminősítőnél is javulhat Magyarország besorolása.

Az Equilor szakértője megemlítette, hogy március 9-én a Fitch Ratings mond majd véleményt a magyar államadósságról. A Fitch Ratings az elemzőket kissé meglepve tavaly novemberben javított Magyarország hosszú távú hitelminősítői kilátásán, miután tavaly májusban visszaemelte az ország besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába, az osztályzat azóta BBB mínusz. A stabil kilátás novemberi pozitívra javítása azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet, de erre inkább 2018 végén számítunk – jelezte Kiss Mónika. Hozzáfűzte, hogy a Fitch tavaly októberben felfelé, 3,6 százalékra módosította várakozását az idei évi gazdasági növekedésre, a korábbi 3,2 százalékról.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Hungary vezető elemzője úgy vélekedett, hogy bár a Standard and Poor's most nem módosított az adósosztályzaton, jó esély van arra, hogy 6-12 hónap távlatában a hitelminősítő javítani fog Magyarország adósságbesorolásán.

Kifejtette: a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenysége számottevő mértékben mérséklődött az elmúlt időszakban.

Az államadósság finanszírozásában csökkent a külföldiek szerepe, miközben meghatározóvá váltak a hazai befektetők. Az államadósság GDP-arányos mutatója lassú csökkenő pályán van, bár továbbra is magas a hasonló fejlettségű országokhoz képest. A gazdasági növekedés a régió átlagába simult az elmúlt években, mindazonáltal jelenleg a gazdasági ciklus tetőpontján járunk, a konjunktúra további javulása nem várható.

Noha bizonytalanságot jelent a gazdaságpolitikai alkalmazkodás mikéntje egy majdani romló üzleti környezetben, a fenti folyamatok összességében kedvezőek és megerősítik a hitelminősítéshez kapcsolódó pozitív kilátásokat – vélekedett Török Zoltán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb szálláshely vásárlása áfatartalommal

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close