hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a városok adósodtak el a legjobban

  • lapszemle

Átlagosan 1,4 milliárdot kapnak az önkormányzatok a második körös adósságkonszolidáció során. A 2014. február végén záruló átvállalással 420 milliárdot fizet az állam mintegy 300 helyhatóságnak - írja a napigazdaság.hu.

 A pénzügyi tranzakciók sorozata nem üt rést a költségvetésen. A tárca szerint az adósság kisebb részét várhatóan előtörlesztéssel fogják konszolidálni, ekkor a kifizetett összeg rontja a központi költségvetés egyenlegét, ugyanakkor javítja a helyi önkormányzati alrendszerét.

Megyei jogú városok állnak annak a listának az élén, amelyek az önkormányzati adósságkonszolidáció után is több tízmilliárdos adóssággal rendelkeznek – tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). Az adósságkonszolidáció következő ütemének 420 milliárdos, 300 helyhatóságot érintő részletes szabályozása még nincs készen, a tárca dolgozik rajta, pontos adatokkal így nem tudott szolgálni. Az NGM viszont emlékeztetett, hogy 2012. december végén az ötezer fő alatti települések teljes adósságát visszafizette, míg 2013. június 28-áig az ötezer fő feletti önkormányzatok 1030 milliárd forintos adósságállományából mintegy 610 milliárd forintot vállalt át az állam. A második körös 420 milliárd forintos becslés ezen az átvállalásra nem került adósságállományon alapul.

Átlagosan ez 1,4 milliárdot jelent városonként. A helyhatóságok törlesztendő állománya azonban többségében jóval magasabb ennél. A Fővárosi Önkormányzat például csaknem 70 milliárd adóssággal küzd. Pécs, Szeged, Esztergom és Miskolc is több mint tízmilliárdos teher alatt “nyög” még. Békés megyében a legtöbb önkormányzatnak viszont már “csak” 1,5-3,5 milliárdra lenne még szüksége. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára korábban lapunknak adott interjúnkban “beharangozta”, hogy az új önkormányzati rendszerben a közszolgáltatások biztosítását nem nehezítheti adósságtörlesztés, ugyanakkor az idei első körös konszolidáció után maradt még az önkormányzatoknál olyan tartozásállomány (Napi Gazdaság, 2013. október 15.) Ezek tekintetében született most döntés.
A szóban forgó második konszolidációs szakaszban érintett településeknél van az önkormányzati adóbevételek 80-90 százaléka. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetésegének (TÖOSZ) elnöke szerint viszont éppen ezért nincs értelme ezek adósságállományát átvenni, mivel e nagy települések képesek saját erőből is visszafizetni az adósságukat. Az adósságkonszolidáció során a 610,3 milliárd forintból csak az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések 74 milliárdot kaptak, hogy terheiket enyhítsék. Ha az önkormányzatok ezúttal − reorganizációs terv hiányában − újra segítségben részesülnek, az állandó kölcsön terheivel küzdő városok rátelepszenek az államkasszára, és az adósságkonszolidáció előtti állapot konzerválódik – mondta Schmidt. Szakértők is azt mondják: egy-két éven belül újratermelődhet az önkormányzatok hiánya a kormány által sikeresnek vélt akció ellenére is.

Második kör ide vagy oda, több város vezetője is egyet ért ezzel, amikor azt állítják, a feladatfinanszírozás nem oldja meg tökéletesen azt, hogy az adósság ne termelődjön újra. Siófok a konszolidácó során 2,93 milliárdos adósságtól szabadult meg, de jelenleg még mindig 1,68 milliárd forintos kötelezettséggel rendelkezik. Dunaújvárosban 10,8 milliárdról 5,2 milliárdra apadt a kötelezettség. A Balaton parti városban úgy gondolják, a feladatfinanszírozás csupán az önkormányzatok közötti igazságosnak vélt forráselosztást célozza meg – tökéletlenül. A finanszírozási mód csak a kötelező önkormányzati feladatokra koncentrál, a szabadon választott feladatokra alig. Egyes ilyen szabadon választott feladatokból (megkötött szerződés vagy elindult beruházás, fenntartási kötelezettség, stb. miatt) az önkormányzatok akkor sem tudnának kiszállni, ha ennek politikai ódiumát a testületek felvállalnák. Az önkormányzatoknak azonban saját bevételeik is vannak (helyi adók, bérleti díjak). A feladatok és a bevételek összhangját kell megteremteni minden településen. Csak olyan feladatot szabad felvállalni, amit a feladatfinanszírozás és a saját bevételek összessége fedez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink