hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Európai Bizottság: új regionális támogatási iránymutatás

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság 2021. április 19-én fogadta el a 2022–2027-es időszakra vonatkozó regionális támogatási iránymutatást, amely 2022. január 1-jétől fogja meghatározni annak kereteit, hogy milyen feltételekkel és milyen maximális támogatási intenzitással nyújthatók regionális beruházási támogatások, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Miért fontos a regionális iránymutatás?

Magyarországon ún. regionális beruházási támogatásnak minősül pl. a fejlesztési adókedvezmény, az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások rendszere, és a beruházásokhoz (eszközbeszerzéshez, infrastruktúrafejlesztéshez) nyújtott támogatások jelentős része.

Az iránymutatás rögzíti azokat az alapszabályokat, amelynek megfelelően a tagállamok ezeket a támogatásokat nyújthatják az EU átlagától elmaradó fejlettségű területeik gazdasági fejlesztése céljából. Fontos, hogy fő szabály a támogatási döntés meghozatalakori szabályozás az irányadó.

Mi változik?

Adózói és pályázói szemmel talán a legfontosabb, hogy módosulni fog az ún. regionális támogatási térkép, amely meghatározza a támogatás intenzitásának maximumát (azaz hogy az elszámolható költségek hány százaléka érhető el támogatásként).

A támogatási intenzitás növelhető lesz 10 százalékkal:
♦ valamely, a Méltányos Átállást Támogató Alapból támogatandóként azonosított területek esetében. (Az egyelőre kidolgozás alatt álló MÁTA célja, hogy a leginkább érintett területek és munkavállalók támogatása révén mérsékelje és kompenzálja az éghajlatvédelmi átállás kedvezőtlen hatásait, és előmozdítsa a kiegyensúlyozott társadalmi-gazdasági átállást.)
♦ az olyan megyékben, ahol a 2009–2018-as időszak során több mint 10 százalékkal csökkent a népesség.

Már nem lesz tiltott a szintetikusszál-ipar támogatása.

Mi nem változott?

A kis-, és középvállalkozások továbbra is 10, illetve 20 százalékkal magasabb támogatási intenzitással számolhatnak.

Az áttelepítés tilalmára vonatkozó szigorú szabályozás továbbra is fennmarad. Ez akkor valósulhat meg, ha a támogatást igénylő munkahelyeket (akár kettő munkahelyet!) szüntet(ett) meg az EGT területén a támogatási kérelem benyújtását megelőző kétéves, a beruházás alatti, illetve a befejezését követő két évig terjedő időszakban, és a beruházással érintett termékkör a munkahelyek megszűnésével érintett telephelyen előállított termékekkel azonos, vagy legalább részben ugyanazokat a célokat szolgálja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close