hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erősíteni kell a házi energiatermelést és az energiahatékonyságot

  • MTI/Adózóna

Az energiahatékonyság és házi energiatermelés erősítését, az alacsony jövedelmű háztartások támogatására pedig uniós források biztosítását javasolta csütörtökön elfogadott parlamenti állásfoglalásában az Európai Parlament.

Az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén résztvevő politikusok által elfogadott, az Európai Bizottság Energiaunióval kapcsolatos jogszabályjavaslataihoz készített "Új megállapodás a fogyasztókért" című, nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint a hatékonyságra fókuszálva kell segíteni az alacsony jövedelmű háztartásokat.

„A jól célzott szociális tarifák létfontosságúak az alacsony jövedelmű háztartások számára, ezért elő kell mozdítani elterjedésüket” – olvasható az állásfoglalásban.

A képviselők a fogyasztók energiapiaci helyzetének erősítése érdekében olyan új üzleti modellek bevezetését javasolták, mint a saját energiatermelés – például napenergia-termelés – elősegítése és a megtermelt energia minél hatékonyabb felhasználása.

Véleményük szerint csökkenteni kell a házi energiatermelés adminisztratív akadályait, könnyebben érthető szerződésekre van szükség, átláthatóbbá kell tenni az energiaszámlákat, valamint könnyebb hozzáférést kell biztosítani a fogyasztási adatokhoz és a költségekre vonatkozó információkhoz.

A képviselők lehetővé tennék, hogy internet-hozzáférés nélkül is össze lehessen hasonlítani a különböző szolgáltatók árait, az ár-összehasonlítási módszereknek pedig függetlennek, naprakésznek és könnyen érthetőnek kell lenniük. A fogyasztóknak a számlán vagy amellett kézhez kell kapniuk ezeket, és tartalmazniuk kell a legkedvezőbb tarifacsomagokat is.

Azt javasolták, hogy az esetleges csomagváltás a lehető legegyszerűbb legyen, és ne kelljen ezért semmilyen büntetést fizetniük a fogyasztóknak. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close