hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Enyhe kamatmozgás a lakáscélú és a személyi hiteleknél

  • adozona.hu

2020. júliusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitel-költség mutatója mérséklődött, a személyi hiteleké a jogszabályi előírásban maximalizált szintet követve csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hiteleknél emelkedett. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlába csökkent, míg az eurohitelek esetében növekedés volt megfigyelhető – közölte honlapján az MNB.

2020. júliusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén csökkent. Az új lakáscélú hitelszerződések döntő többségét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintéze-tekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 110 hónap volt. A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató a jegybanki alapkamat változását követve csökkent, amely elsősorban a 2020. március 18. után kötött fedezetlen fogyasztási hitelszerződésekre vonatkozó, 2020. december 31-éig érvényes kedvezményes THM kormányrendeleti előírásnak köszönhető – olvasható a közleményben.

Az új szerződések szezonálisan igazított értéke esetén a lakáscélú és személyi hiteleknél is növekedés volt megfigyelhető.

A 44/2019 (III. 12) kormányrendelet alapján a lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege júliusban 55 milliárd forint volt. A program kezdetétől július végéig összesen 842 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forint és eurobetéteinek átlagos kamatlába esetén csökkenés volt tapasztalható. A forintbetétek szezonálisan igazított új szerződéses értéke csökkent, míg az euro betéteké kis mértékben növekedett az előző hónap-hoz képest.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euro érték alatti és feletti kategóriában a forinthitelek átlagos kamat-lába esetén csökkenés figyelhető meg, míg az eurohitelek átlagos kamatlábára emelkedés volt jellemző.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek szezonálisan igazított új szerződéses értéke növekedett mind az 1 millió euro érték alatti és feletti kategóriában. Az eurohitel szerződések esetén csökkenés volt megfigyelhető mindkét ösz-szeg-kategóriában.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg az eurobetéteké emelkedett az előző hónaphoz képest. A szezonálisan igazított új szerződéses érték a forintbetéteknél növekedett, míg az eurobetéteknél mérséklődött 

A kamatlábak alakulásának részleteit itt nézheti meg!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close