hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer-köteles vagy sem? Nehéz kérdések, példákkal

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az adózók számára még mindig gyakran okoz fejtörést, hogy termékek fuvarozott értékesítésénél, beszerzésénél terheli-e őket ekáer-bejelentési kötelezettség.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet (továbbiakban Rendelet) 3. § (1) bekezdés c) pontja szerint útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó, belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést – a 4. §-ban meghatározott eltéréssel – kizárólag érvényes ekáer-számmal rendelkező adózó folytathat.

Az adózók – és néha az adóhatóság számára is – kihívást jelent a fentiek szerinti első adóköteles értékesítés meghatározása azokban az esetekben, amikor a kérdéses terméket többször értékesítik, és az egyes értékesítésekhez/beszerzésekhez különböző fuvarozási módozat (közúti fuvarozás, vagy akár közúti fuvarozás nélküli árumozgatás) kapcsolódik. Jellemzően előforduló eset ez a nagybani piacokon, ahol akár többször is gazdát cserélhet az eredetileg jellemzően külföldről származó áru anélkül, hogy fizikailag elhagyná a piac területét. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány tipikus esetet, amelyek kapcsán igyekeztem összefoglalni az ekáer-bejelentés aspektusából mérvadó szempontokat:

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, melyben példákon keresztül illusztráljuk az ekáer-kötelezettségeket!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink