hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer-köteles vagy sem? Nehéz kérdések, példákkal

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az adózók számára még mindig gyakran okoz fejtörést, hogy termékek fuvarozott értékesítésénél, beszerzésénél terheli-e őket ekáer-bejelentési kötelezettség.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet (továbbiakban Rendelet) 3. § (1) bekezdés c) pontja szerint útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó, belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést – a 4. §-ban meghatározott eltéréssel – kizárólag érvényes ekáer-számmal rendelkező adózó folytathat.

Az adózók – és néha az adóhatóság számára is – kihívást jelent a fentiek szerinti első adóköteles értékesítés meghatározása azokban az esetekben, amikor a kérdéses terméket többször értékesítik, és az egyes értékesítésekhez/beszerzésekhez különböző fuvarozási módozat (közúti fuvarozás, vagy akár közúti fuvarozás nélküli árumozgatás) kapcsolódik. Jellemzően előforduló eset ez a nagybani piacokon, ahol akár többször is gazdát cserélhet az eredetileg jellemzően külföldről származó áru anélkül, hogy fizikailag elhagyná a piac területét. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány tipikus esetet, amelyek kapcsán igyekeztem összefoglalni az ekáer-bejelentés aspektusából mérvadó szempontokat:

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, melyben példákon keresztül illusztráljuk az ekáer-kötelezettségeket!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs