hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ebben vezet Szingapúr, Svédország és Katar

  • dr. Marosi Andrea

Szingapúr, Svédország és Katar képes a leghatékonyabban reagálni a változásokra, derül ki a KPMG és az Oxford Economics 90 ország változásra való felkészültségét vizsgáló közös felméréséből - írja az elemzésközpont.hu.

A közép-kelet-európai régió vizsgált országai közül Litvánia és Lengyelország szerepelt a legjobban; Magyarországra nem terjedt ki az elemzés. A kutatók szerint a gazdasági jólét nem garancia arra, hogy egy ország felkészült az elkerülhetetlen változásokra, de a jól felkészült országok gyorsabban gyarapodnak.

A KPMG és az Oxford Economics a „Change Readiness Index” felmérés keretében 90 országban vizsgálta, mennyire felkészültek a változásokra a vállalatok, a kormányok, az emberek és a civil szervezetek. A kutatók több szempontot is figyelembe vettek: megnézték, hogy az egyes országok milyen hatékonyan reagálnak a természeti katasztrófákra, a technológiai, demográfiai változásokra, a nemzetközi versenyre és a beruházásokra. A felkészültség ez esetben azt jelenti, mennyire számítanak a társadalom különböző szereplői a változásokra, hogyan válaszolnak az új kihívásokra. Az ebből a szempontból sikeres országok gyorsan reagálnak, proaktívan kihasználják a változás nyújtotta lehetőségeket, vagy enyhítik a változások káros hatásait.

A ranglista elején található országok elhelyezkedésükben és méretükben is különböznek, miközben több olyan közös tulajdonságuk van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülten álljanak a változások elé: dinamikus üzleti környezetet biztosítanak vállalkozásaiknak, stabil és hatékony a kormányzatuk, népességük képzett, a civil társadalom pedig erős.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy egy ország gazdasági jóléte nem jelenti automatikusan azt, hogy képes reagálni a változásokra és kezelni is tudja őket. Számos alacsonyabb jövedelemmel rendelkező nemzet áll a fejlett országok előtt a listában. Chile például a jövedelmek szempontjából a felső középkategóriába sorolható, de a változásra való felkészültségben 11. helyezésével olyan magasabb jövedelmű országokat előz meg, mint az Egyesült Államok és Franciaország. A lista első tíz helyére sorrendben a következő országok kerültek: Szingapúr, Svédország, Katar, Új-Zéland, Németország, Izrael, Japán, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Egyesült Királyság.

Több alsó közép jövedelmi kategóriába tartozó ország, mint Panama és a Fülöp-szigetek, megelőzött magasabb jövedelemmel rendelkező nemzeteket, például Olaszországot, Lengyelországot, Brazíliát és Kínát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs