hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Durván nőttek a kgfb-díjak, és még nincs vége

  • adozona.hu

A Netrisk.hu adatai szerint az első félév végén átlagosan 26 311 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték 22 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Folyamatosan változik a piac: az első hat hónapban összesen közel félszáz esetben módosított tarifáin az érintett 15 biztosító, és a következő 60 napos időszakra további 22 tarifamódosítást jelentettek be. Az elmúlt egy évben főként a középkategóriás autók köteleződíja emelkedett.

„Az első félévben látványos díjemelkedést tapasztalhattunk a kgfb-piacon: egy személyautóra most átlagosan 17 százalékkal köthetünk drágábban kötelezőt, mint az év elején – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ez a tendencia várhatóan hosszabb távon is folytatódni fog a kárstatisztikák kedvezőtlen alakulása miatt. Elképzelhető, hogy 2016-ban az évközben kötött szerződések átlagdíja átlépi majd a 30 ezres szintet is. Gyorsan hozzá kell tenni azonban, hogy ez a mozgás törvényszerű, hiszen a környező országok közül nálunk volt a legalacsonyabb a kötelező biztosítások díja, miközben a kárstatisztikákról ez nem mondható el.”

A 2010. január 1-jétől vásárolt gépjárművek esetében az évforduló immár nem a korábban egységesen előírt január 1-jére esik, hanem az autó megvásárlásakor kötött biztosítási szerződés dátumához igazodik. Idén már az ilyen autók vannak többségben. De az évközi váltások számát nem csak ez a tény dobta meg: az évközi váltásban érintett ügyfeleket a kgfb-díjak emelkedése a korábbinál aktívabbá tette: míg két éve még az arra jogosult ügyfeleknek mindössze 12 százaléka élt az évközi biztosításváltás lehetőségével, idén ez az arány már 18 százalék körül alakul.

Még mindig gyakran előfordul ugyanakkor, hogy a váltani tervezők elmulasztják a meglévő szerződés felmondásának határidejét. Alapesetben akinek az évforduló előtt legalább harminc nappal nem érkezik be a felmondása, annak további egy évig a meglévő biztosítójánál kell fizetnie az aktuális díjrészleteit.

A kárköltségek alakulása és a gyorsan változó piaci helyzet arra sarkallja a biztosítókat, hogy folyamatosan figyeljék a piacot, és amennyiben szükségesnek tartják, akár havonta többször is módosítsanak tarifáikon. Erre 2013 eleje óta van lehetőségük. Az első félév során összesen 48 esetben módosított tarifát az érintett 15 társaság, és szeptember elejéig további 22 tarifamódosítást jelentettek be az erre hivatalosan megjelölt felületeken.

Alacsonyabb bónuszfokozattal az elmúlt 12 hónap során 3-4 százalékkal nagyobb díjemelkedést kellett elviselnie az autósoknak, mint a legmagasabb B10-es fokozatban. Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy immár nem a nagy, 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező, hanem a középkategóriás autók kgfb-díja emelkedett a legnagyobb mértékben, A0 besorolásnál például mintegy 25 százalékkal. Az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta azonban a legnagyobb teljesítményű autók kötelezője drágult a legnagyobb mértékben, bónuszfokozattól függően nem kevesebb, mint 50-60 százalékkal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs