hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Döntött az Országgyűlés: havi 3,5 millióra nő Orbán fizetése, több mint 50 törvény módosul

  • adozona.hu

Több mint félszáz törvényt módosít az egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosítása, amelyet 133 igen és 51 nem szavazattal fogadott el az Országgyűlés a kormány javaslatára.

A jogszabály elsődleges céljaként az indoklásban a jogrendszeri koherencia megteremtését jelölték meg, mivel november 1-jén hatályba lépnek a válságkezeléssel és különleges jogrenddel, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos alaptörvényi és törvényi szintű jogszabályváltozások.

Novembertől új jogintézményként jelenik meg az összehangolt védelmi tevékenység, amelynek célja: súlyos, elhúzódó, kormányzati beavatkozást igénylő válsághelyzetekben az ország védelmét és biztonságát szolgáló erők közös, összehangolt igénybevétele.

Ennek megfelelően számos jogszabály, a többi között a büntető törvénykönyv, a honvédelmi, az elektronikus hírközlési vagy a közigazgatási rendtartási törvény módosul.

Emelkedik a miniszterelnök havi illetménye, ami jelenleg a köztisztviselői illetményalap – 38 650 forint – harminckilencszerese, több mint másfél millió forint. A jövőben a kormányfő havi illetménye megegyezik az Országgyűlés elnökének tiszteletdíjával. A házelnök fizetése a havi képviselői tiszteletdíj 2,7-szerese, jelenleg 3,5 millió forint. A képviselők fizetése az előző évi nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset – 2021-ben 438 800 forint - háromszorosának megfelelő összeg.

A törvény alapján a jövőben a miniszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkár, kormánybiztos, a miniszterelnöki biztos és a miniszterelnöki megbízott díjazásának mértékét a kormányfő állapítja meg. Ezen vezetőkre nem vonatkozik az a korlátozás sem, hogy a fizetésük nem haladhatja meg az előző évi bruttó havi átlagkereset tízszeresét.

Rögzítették, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter felelős a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért, valamint a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásért.

Fél év haladékot kaptak a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői, így csak jövő év január 1-jétől kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az alapítványokhoz és egyesületekhez hasonlóan mentesülnek a telek- és építményadó alól az állam tulajdonában álló, az érintett állami ingatlanon közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs