hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csaknem 4000 középiskolás versenyez, ki tud többet a pénzügyekről, a gazdaságról

  • adozona.hu

936 négyfős középiskolás csapat részvételével, október 13-án indul a legnagyobb hazai pénzügyi-gazdasági vetélkedő, a PénzSztár. Az idén negyedik alkalommal – a Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével – megrendezendő verseny fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását, fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A győztes csapat tagjai 100-100 ezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak.

„Új tanév, új PénzSztár. Örömünkre szolgál, hogy negyedik éve érvényes e szlogen. Az erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és felvidéki középiskolások bevonásával már Kárpát-medenceinek számít a vetélkedés, melynek legjobb 8 csapata között – az elmúlt évhez hasonlóan – az idén is biztosan lesz egy határon túli team. Az egyes fordulók mezőnyét ugyanis ezúttal is úgy állítottuk össze, hogy a határon túliak egészen az elődöntőig külön mérhetik össze a tudásukat” – közölte a PénzSztár Versenyközpont vezetője, Kerekes György István az idei PénzSztár verseny indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A 2016-os győzelem reményében 936, egyenként négyfős csapat jelezte részvételi szándékát. Közülük 875 magyarországi, 18 erdélyi, 18 vajdasági, 2 kárpátaljai és 23 felvidéki. A legtöbb, 179 csapat budapesti, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 110, Hajdú-Bihar megyéből pedig 82 csapat regisztrált.

Az október 13-án és 20-án tartandó, kétfordulós internetes előselejtezőben dől el, hogy a 19 hazai megyéből és Budapestről, illetve a határon túli magyarlakta területekről melyik öt-öt – összesen 115 – csapat kerül be a helyszíni fordulókba. Az október 27-én, 23 helyszínen megrendezendő selejtező eredménye alapján a 100 hazai csapatból 28, míg a 15 határon túliból 4 mehet tovább a november 10-ei középdöntőbe. A hazaiak közül a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból az oda tartozó 3-3 megye legjobb második helyezettje, a közép-magyarországi régióból pedig a budapesti és a Pest megyei 2. helyezett jut tovább, a határon túliak közül pedig a két helyszíni győztes és a két második helyezett csapat. A középdöntő a hazai csapatok számára a 7 magyarországi régióban lesz, míg a határon túliaknak egy külön magyarországi helyszínen. Innen a legjobb 7 hazai és 1 határon túli csapat kap meghívást a november 24-ei budapesti elődöntőbe, majd közülük a legsikeresebb 4 team mérkőzhet meg egymással a december 8-ai országos döntőben.

„A verseny elsődleges célja, hogy a pénzügyi kultúrát fejlessze Magyarországon, ami a Budapest Bank számára is kulcsfontosságú. Emellett nagyon fontos hozadéka, hogy a pénzügyek iránt vonzódó fiataloknak segít rátalálni a számukra leginkább testhezálló területre. Ez az egyedülálló megmérettetés ezáltal hozzájárul a jövő szakembereinek pályaorientációjához és az utánpótlás-neveléshez, ami mellett szintén elkötelezettek vagyunk” – hangsúlyozta Rolek Ferenc, a Budapest Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

„Az adótudatosságra történő nevelés erősíti az adózói jogkövetés kialakítását. Cél, hogy a fiatalok minél korábban megtanulják a közteherviselés elveit, az adózás és adóztatás alapjait, rendszerét, valamint felismerjék, hogy az adóhatóság szerepe elsősorban a jogkövető adózók segítése és nem a büntetés a költségvetési bevételek biztosítása érdekében” – fogalmazott Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója.

„A Gazdasági Versenyhivatal hiánypótló kezdeményezésként tekint a PénzSztár versenyre, amely vonzóvá teszi a tizenévesek számára a középiskolában nem tanult versenyjogi és versenypolitikai ismereteket. Meggyőződésünk, hogy a tudatos fogyasztói és vállalkozói viselkedés és szemlélet kialakítását már az iskolások körében el kell kezdeni, mert így a fiatalok nagyobb eséllyel válnak sikeres vezetőkké és végső soron a versenyjog alkalmazóivá, akik maguk is befolyásolják majd a versenykultúrát és a versenyfolyamatokat. A fiatalok attitűdjének formálásához jól illeszkednek a GVH munkatársai által készített oktatási fejezetek is, amelyek érthető és átlátható magyarázatokat tartalmaznak az üzleti- és a pénzügyi folyamatok jellegéről és működéséről, így felkészítik a középiskolásokat a tisztességes versenyre és az abból származó előnyök hasznosítására. A program sikeres megvalósulását a GVH évek óta támogatja” – mondta Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára.

A nyertes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal díjazza, míg a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) egy-egy okostelefonnal jutalmazza. Ezek mellett a versenyzőkre további értékes nyeremények, illetve tudásalapú szakmai díjak – továbbképzések és tréningek – is várnak. Az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek elsajátításában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink