További témák
hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégkapu, két EGYKE, egy meghatalmazott

 • adozona.hu
10

Nagy Norbert adószakértő segített eligazodni az Adózóna olvasójának a cégkapu használatával kapcsolatos alábbi ügyben.

A kérdés konk

rétan így szólt: "Könyvelőiroda két cégben végzi a tevékenységét. Egyikkel (mint egyéni vállalkozó) a kettős könyvvitel vezetésére kötelezett cégekkel szerződik, csak a könyvelésre, a másik cég (mint bt.) végzi a összes ügyfél bérszámfejtését, illetve a bevételi nyilvántartásos (evás, katás) ügyfelek könyvelését. Több cég van, amelynek két szerződése van, például egy a könyvelésre és egy a bérszámfejtésre. Egy ilyen kft.-nek egy darab EGYKE van beadva, 9-es kóddal, és ez alapján történik az összes bevallás beadása. Jól gondolom, hogy ez így nem jó? Ezzel a problémával most, a cégkapura átállás miatt szembesültünk. Ahhoz, hogy a bérszámfejtéssel megbízott bt. szabályosan be tudja adni az ügyfele járulékbevallásait, 2019-től a saját cégkapuján keresztül kell azt megtenni, egy EGYKE 15 kóddal? Ha beadom ezt az EGYKE-t, és ugyanazon magánszemély a meghatalmazott (az egyéni vállalkozó könyvelő egyben a bt. munkaviszonyban lévő kültagja) van benne 15-ös kóddal, mint a már meglévő EGYKE-ben a 9-es kódos egyéni vállalkozó, és mindkettő teljeskörűen felhatalmazott mindenre, az nem akad össze?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az EGYKE meghatalmazással külön-külön kell rendelkeznie az egyéni vállalkozásnak, illetve a bt.-nek is ahhoz, hogy a képviselt ügyfelek ügyeiben eljárhassanak. Az egyéni vállalkozás kapcsolattartása a NAV-val továbbra is a KÜNY tárhelyén keresztül valósul meg, 2019-ben ebben nem lesz változás. Ebben az esetben az EGYKE adatlapon a képviseleti jogcímkód „9” könyvelő (amennyiben nem gazdasági társaság vagy szervezet tagjaként, hanem egyéni vállalkozóként látja el az adózó képviseletét).

Abban az esetben, ha a meghatalmazott cégkapunyitásra kötelezett gazdálkodó szervezethez köthető személy (önöknél a bt. ügyvezetője, alkalmazottja), a kapcsolattartás a meghatalmazotthoz köthető gazdálkodó szervezet cégkapuján keresztül valósul meg. Ilyenkor az EGYKE adatlapon a „15” kódot kell jelölni [= számviteli, könyvviteli szolgáltatásra jogosult gazdasági társaság vagy egyéb szervezet (ez utóbbi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet meghatalmazó esetén) törvényes vagy szervezeti képviselője, foglalkoztatottja, tagja].

Véleményem szerint nincs akadálya annak, hogy ugyanazon magánszemély két vállalkozáson (egyéni vállalkozás, illetve mint bt. alkalmazott) keresztül képviselje az adott ügyfelet.

Segítségre lenne szüksége a cégkapu használatával kapcsolatban?
Rendelje meg kedvezményesen a CÉGKAPU A GYAKORLATBAN 2019 című segédanyag-csomagot.
A segédanyagok a problémás kérdésekre fókuszálva, tömören, gyakorlatiasan mutatják be a cégkapu kezelésének legfontosabb tudnivalóit.
Részletek >>

Az előfizetéssel elérhető tartalmak között további cikkeket olvashat a témáról.

Válasszon csomagajánlataink közül:

Ha előfizetőnk, lépjen be!

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Ruszin Zsolt

Nem csúsztatok. 2 hozzászólást írtam. Az egyikben elmagyarázta m, hogy gyakorlati ismeretek nélkül Norbert ne adjon a témában tanácsot. Erre nem azt kaptam válaszul, hogy "bocsi", hanem azt, hogy ne személyeskedjek.

Aztán írtam még egy hozzászólást, hogy egy másik kiadónál bemutatom a valódi helyzetet, amit Tamásné Czinege Csillával is egyeztettem. Ez az előadás azóta bárki által, térítésmentesen megtekinthető.

Kellemes hétvégét kívánok!

Adózóna

Tisztelt Ruszin Zsolt! Az Adózóna nem szokta törölni a hozzászólásait. A szóban forgó törlés oka az volt, hogy reklámcélra használta az oldalunkat. A törlésről és annak okáról tájékoztattuk Önt, amit – a levelünkre küldött válasza szerint – Ön jogosnak tartott. Az ezt megelőző és az ez utáni kommentjei továbbra is kint vannak az oldalunkon. Az Ön részéről csúsztatás tehát azt állítani, hogy az Adózóna kitörli a hozzászólásait. Kérjük, hogy a továbbiakban legyen szíves tartózkodni az ilyen jellegű megjegyzésektől! Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

Ruszin Zsolt

A lényeg az, hogy az EGYKE alapú jogosultság teljesen egészében fennmarad 2019-től, cégkaputól függetlenül.

Így nem kell cégkapu, nem kell a 8 számjegy (törzsszám) használata, mert a NAV a beküldő személyes tárhelyére fog kézbesíteni és be is fogadja onnan a beadványokat, bevallásokat.

Akkor is elég sima login/jelszó, 8 számjegy nélkül, ha az jogellenes és ellenkezik a cégkapu koncepciójával. Ez pedig a könyvelőknek jó, megkaptuk az átmeneti időt. Reméljük jó sokáig fog tartani.

Norbert, ez nem személyeskedés, hanem segítség: az elmélet mellet a gyakorlatot is ismerni kell.

Ruszin Zsolt

Az a gond, hogy az adózóna már kitörli a hozzászólásaimat.

aagnes

Kedves Mindenki! Meglévő 9-es kódos EGYKE mellé beadtunk egy 15ös kódost is. Ez utóbbi felülírta az előzőt !!!!! Tehát nem lehet 2 EGYKE 1 meghatalmazottnak a gyakorlatban ..... és akkor az sem működik hogy beadom a cég áfáját mint EV 9es kódos EGYKE-vel és a járulékbevallását a cégkapun keresztül (mivel 15ös kódos EGYKE is be lett adva) ..... vagy egyik - vagy másik .... Vagy az amit Ruszin úr ma mondott .... beadok minden bevallást úgy ahogy eddig csináltuk. Szeretnék, de nem tudok szabályos lenni és onnan beadni a bevallást, ahol az keletkezik.

nnorbert

Kedves Zsolt,
Konkrét szakmai információkat szívesen veszek, de kérem kerüljük a személyeskedő hangvételű hozzászólásokat.
Az olvasó részére közölt " az "átmeneti időszakról" a sorok között olvashat." megjegyzése mindenesetre sokat segített.

Üdv Nagy Norbert

Ruszin Zsolt

Kedves Ágnes,

A Belügyminisztérium hathatós jogalkotási eredményessége okán a 2019-től kezdődő, NAV-ot érintő "átmeneti időszakról" a sorok között olvashat.

adózóna.hu

Kedves Ruszin Zsolt!
Hozzászólására szakértőnk a következő választ adta:

Az eredeti kérdésben az szerepelt, hogy az adott ügyfelet két szolgáltató (egy egyéni vállalkozó és egy bt.) képviseli külön-külön feladatokat ellátva. Mivel a képviselet részben az egyéni vállalkozáson, részben a betéti társaságon keresztül történik, így korábbi álláspontomat fenntartva, továbbra is szükségesnek tartom, hogy külön-külön rendelkezniük kell EGYKE meghatalmazással (mint ahogy gondolom a szolgáltatásokat is külön szerződésekben rögzítik).

Az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 7. § alapján az adózó az állandó meghatalmazás megtétele, továbbá az állandó meghatalmazott a képviseleti jogosultságának bejelentése során - az adózó, a meghatalmazott és az esetleges együttes jóváhagyó adóhatóság előtti azonosításához szükséges adatokon túlmenően - nyilatkozik arról, hogy

a) jogi személy és egyéb szervezet adózó meghatalmazó esetén az állandó meghatalmazott képviseleti jogosultsága az adóigazgatási eljárásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air.) mely jogcímén alapul,

b) az Air. 17. § (1) bekezdés g) pontja szerinti esetben ténylegesen az adózó nevében eljáró természetes személy meghatalmazott mely számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság, illetve egyéb szervezet törvényes vagy szervezeti képviselőjeként, alkalmazottjaként, tagjaként jár el, megjelölve annak adószámát.

Nem világos továbbá, hogy miért írja ezt:

EZ SEM IGAZ:
"Abban az esetben, ha a meghatalmazott cégkapunyitásra kötelezett gazdálkodó szervezethez köthető személy (önöknél a bt. ügyvezetője, alkalmazottja), a kapcsolattartás a meghatalmazotthoz köthető gazdálkodó szervezet cégkapuján keresztül valósul meg."

A hatályos előírásokból ez következik, átmeneti rendelkezésekről nem tudok és a NAV által 2019. január 2-án közzétett tájékoztatásban is ez olvasható.

A témában így is meglehetősen nagy a bizonytalanság, nem gondolom, hogy az egyéni vélemények, félinformációk segítenék a tisztánlátást.

Üdvözlettel.

aagnes

Tisztelt Ruszin Zsolt!
Én vagyok az eredeti kérdés feltevője. Kérem tájékoztatását, hogy hol olvashatunk arról hogy "kaptunk átmeneti időt"? Köszönettel

Ruszin Zsolt

NEM IGAZ:
"Az EGYKE meghatalmazással külön-külön kell rendelkeznie az egyéni vállalkozásnak, illetve a bt.-nek is ahhoz, hogy a képviselt ügyfelek ügyeiben eljárhassanak."

Ha van már a könyvelőnek EGYKE regisztrációja egy duplaszerződéses BT-hez, akkor nem kell 2 EGYKE! Nincs jelentősége, hogy az EGYKE regisztráció a könyvelőhöz milyen irányból kötődik, az adóhatóságot ez ugyanis nem érdekli.

EZ SEM IGAZ:
"Abban az esetben, ha a meghatalmazott cégkapunyitásra kötelezett gazdálkodó szervezethez köthető személy (önöknél a bt. ügyvezetője, alkalmazottja), a kapcsolattartás a meghatalmazotthoz köthető gazdálkodó szervezet cégkapuján keresztül valósul meg."

Az EGYKE teljesen egészében fennmarad 2019-től. Így nem kell cégkapu, mert a NAV a beküldő személyes tárhelyére fog kézbesíteni és be is fogadja onnan a beadványokat, bevallásokat. Akkor is, ha az jogellenes és ellenkezik a cégkapu koncepciójával. Ez pedig a könyvelőknek jó, megkaptuk az átmeneti időt. Reméljük jó sokáig fog tartani.

A válaszadáshoz jó lenne gyakorlati ismeretekkel rendelkezni.

Ja, és kellene egy lektor...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jóváírás EU-n belül

Nagy Norbert

adószakértő

Csomagpont

Nagy Norbert

adószakértő

Próbaüzem alatti bevétel

Nagy Norbert

adószakértő

2019 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetés
FONTOS JOGSZABÁLYOK
 1. KATA és KIVA 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról
 2. Art. 2003. évi . XCII. törvény
 3. Áfa 2007. évi CXXVII. törvény
 4. Áht. 1992. évi XXXVIII. törvény
 5. EHO tv. 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról
 6. Ekho tv. 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról
 7. EVA tv. 2002. évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról
 8. Helyi adó tv. 1990. évi C. törvény a helyi adókról
 9. Itv. 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
 10. Jöt. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól
 11. Rega. tv. 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
 12. Szakhoz. tv. 2003. évi LXXXVI. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
 13. Számv. tv. 2000. évi C. törvény a számvitelről
 14. Szja 1995. évi CXVII. törvény
 15. Szlarend 24/1995 PM rendelet
 16. Tao tv. 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról
 17. Tbj. 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
 18. Tbj. vhr. 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról
 19. Tny. 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
 20. Tny. vhr. 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X