hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Büntethetővé tennék a"villámválás" gyakorlatát

  • MTI

Az indiai parlament alsóháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné azoknak a muszlim férfiaknak a büntethetőségét, akik az úgynevezett "villámválással" elhagyják feleségüket.

A jogszabálytervezetet a felsőházhoz küldik tovább, ahol várhatóan ugyancsak jóvá fogják hagyni. 

A gyakorlat szerint egy muszlim férjnek, ha el akar válni a feleségétől, csak annyit kell tennie, hogy háromszor kimondja: "talák". A szó arabul válást jelent.

A "tripla talák" gyakorlatát augusztusban már alkotmányellenesnek találta az indiai legfelsőbb bíróság, és felkérte az újdelhi kormányt, hogy hozzon törvényt a megszüntetésére.

A legfelsőbb bíróságnak a gyakorlatra vonatkozó vizsgálatát hét indiai muszlim nő kezdeményezte, miután férjeik pillanatok alatt, e szó háromszori kiejtésével elváltak tőlük.

Narendra Modi indiai miniszterelnök többször is bírálta már a gyakorlatot, amelyet a muszlim nők elnyomásának nevezett.

Indiában él a világ egyik legnagyobb muszlim közössége, 155 millióan vannak. Ők családjogi kérdésekben a muszlim magánjogot tekintik irányadónak.

Az Indiában több évtizedes múlttal rendelkező "tripla talákról" sem a Korán, sem a muszlim jog, a saría nem tesz említést. Muszlim jogtudósok szerint a saría világosan szabályozza a válást, és a folyamatnak három hónapig kell tartania, ami lehetőséget ad arra, hogy a férj és a feleség elgondolkodjon, és esetleg kibéküljenek.

Az Indiával szomszédos, többségében muzulmán lakosságú Pakisztánban és Bangladesben már betiltották a tripla talákot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Érmeváltó automata

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Fel nem használt szigorú számadású nyomtatvány

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X