hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bírálják a magyar közmunka programot

  • lapszemle

A magyar kormány közmunka-politikájáról ír a Financial Times annak kapcsán, hogy a déli vasfüggöny építésére kivezényeltek közmunkásokat is. A cikket a napi.hu szemlézte.

Főként fiatal és középkorú férfiakat látott az FT tudósítója, akik részei annak a magyar munkanélküliekből rekrutálódó, növekvő közmunkáshadseregnek, amelynek létszáma eléri a 260 ezer főt. A bírálók szerint a kormány közmunkaprogramja egyre több közpénzt nyel el és egyfajta politikai eszközként működik, amely arra szolgál, hogy létrehozza a képzetlen munkások alsó rétegét.

Független közgazdászok és az EU is figyelmeztette a budapesti vezetést, hogy a közmunka nem javítja a munkanélküliek kilátásait, ám ennek ellenére 2010 óta négyszeresére, 270 milliárd forintra nőtt az erre fordított költségvetési forrás. Várakozások szerint 2018-ban már a GDP 1,6 százalékát viszi el a közmunka, amelyben 350 ezer ember vesz majd részt. Ez a munkaképes korú magyar népesség kilenc százaléka.

Sok kelet-közép-európai ország indított ilyen programokat a rendszerváltás után állás nélkül maradt emberek foglalkoztatására, ám Magyarországon Orbán Viktor kormányfő unortodox gazdaságának szerves részét képezi. Kiterjedtségében is egyedi, valamint abban is, hogy óriási hatalmat ad a helyi polgármestereknek a településeiken élő emberek felett.

Az Orbán-kormány 90 napra csökkentette a munkanélküli-segély fizetésének idejét – ez a legrövidebb ilyen periódus az EU-ban -, amivel feltornászta a közmunkára szorulók számát. Az emberek havonta 160 eurót kereshetnek közmunkával, ami kevesebb a minimálbérnél, de több a szociális támogatás összegénél, olvasható a napi.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs