hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beolvadáskor ezt a procedúrát kell végigjárni

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
1

Egy kft. a 2017. december 31-ei mérlegének vagyoni értékelése alapján 2018 januárjára tervezett elhatározással beolvadna egy másik kft.-be. Ismertetjük, hogy milyen adózási és számviteli feladatokat, illetve határidőket kell figyelembe venni e folyamat során, és ezeket milyen ütemezéssel kell végrehajtani az egyes (beolvadó és befogadó) cégek vonatkozásában külön-külön.

Az átalakulás (szervezeti formaváltás), egyesülés, szétválás (a továbbiakban átalakulás vagy beolvadás) jogi háttere

Az átalakulás folyamata a következő törvények alapján mehet végbe:

-       a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) XIII. fejezet; 3:39–3:47. §,
-       az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló 2013. évi CLXXVI. törvény (Átaltv.),
-       a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 136–141. §,
-       az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 33. §.

Döntési folyamat és kapcsolódó feladatok

Az érintett jogi személyek (a beolvadó és az átvevő) döntéshozó szerve (a tagok összesége vagy az általuk választott küldöttek) külön-külön két alkalommal határoz az átalakulásról.

Az első döntés a szándékra vonatkozik, amelyről az ügyvezetés – felügyelőbizottság működése esetén annak véleményével –  előterjesztése alapján hoz határozatot a döntéshozó szerv. Ekkor döntenek arról is, hogy a jogi személy milyen más jogi személy típusba, gazdasági társaság esetén formába alakuljon át, és előzetesen felméri, hogy a jogi személy tagjai közül ki és mekkora vagyoni hozzájárulással kíván a jogutód jogi személy tagjává válni. A döntés meghozatalát követően a döntéshozó szerv meghatározza a vagyonmérleg-tervezetek fordulónapját, dönt a könyvvizsgáló személyéről és megbízza a jogi személy ügyvezetését az átalakulási terv, valamint az átalakulási döntés meghozatalához szükséges egyéb – jogszabály által meghatározott vagy a döntéshozó szerv által előírt – okiratok elkészítésével. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tartalmaznia az átalakulási tervnek, továbbá mi szükséges a jogutód bejegyzéséhez, a jogelőd törléséhez!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kitűnő elméleti összefoglaló, a válasz azonban lemaradt.

A kérdésben ugyanis kivitelezhetetlen dátumok szerepelnek, a 2018 januári beolvadás amúgy se egy jó ötlet.

Mindez azért van így, mert az átalakulás bejegyzéssel jön létre, amihez több hónapos előkészítési folyamat kell. A 2017 decemberi 31-i fordulónap választása az vagyonmérleg-tervezetekhez jó, de nem lesz meg januárra a bejegyzés, ha addig vár a cég, csak március-április táján. Ha most elindítják, mondjuk egy 2017 július 31-i fordulónappal a folyamatot, akkor megoldható, hogy 2017.12.31-gyel megtörténjen a beolvadás, így 2018.01.01-vel az átvevőhöz átkerülhet a beolvadó vagyona.

A dátumokból úgy látszik, hogy a folyamathoz felkészült, de a jelenlegi könyvvizsgálótól is független könyvvizsgálóra és ügyvédre van szükség. Megadnám az adataimat, de az nem lenne az adózónára nézve udvarias dolog, de ez elérhetőségeim ezer helyen megvannak az interneten.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close