hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Behajtási költségátalány késedelmes fizetés miatt

  • adozona.hu
3

Milyen esetekben és hogyan kell alkalmazni a behajtási költségátalányt? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Olvasónk több kérdést tett fel a behajtási költségátalánnyal kapcsolatban. A következőket írta: „A Ptk. módosítása tartalmazza a 40 euró behajtási költség felszámításának lehetőségét. Részletes szabályok ezzel kapcsolatban nem jelentek meg. Van-e nyilvántartási kötelezettség? Milyen összeghatárnál kell/lehet alkalmazni? Kell-e róla számlát kibocsátani, és milyen áfával? Ha a behajtási költség nem hajtható be, mi a teendő?”

A 2014/76 Adózási kérdés foglalkozik a témával – hivatkozott a témával kapcsolatos háttér-információkra Pölöskei Pálné.

A behajtási költségátalány az adós késedelembe esése napjától esedékes, külön erre vonatkozó fizetési felszólítás hiányában jár a hitelezőnek. Számlát nem kell róla kiállítani, áfa nem merül fel. Összege független attól, hogy mekkora a tartozás. Alacsonyabb költségátalányban nem lehet megállapodni, magasabban igen.

A jogosultnak a behajtási költségátalányt akkor kell egyéb bevételként elszámolni, ha azt a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg rendezte a kötelezett [Szt. 77. § (2) bekezdés b) pont], és csak ekkor kell a jogosult könyveiben feltüntetni, követelésként nem kell kimutatni (legfeljebb a nullás számlaosztályban).

Ha nem hajtható be (de akár más esetben is), akkor az igényéről lemondhat, elengedheti, illetve a Ptk. 6:46. §-ában rögzített elszámolási sorrendet megváltoztathatja (ami tartalmilag szintén azzal a következménnyel járhat, hogy a költségátalány összegét elengedi). Ezt azonban nem teheti meg a szerződésben.

Tekintettel arra, hogy a jogosult csak a pénzügyileg rendezett behajtási költségátalányt tartja nyilván, a behajtási költségátalányról való lemondást nem kell könyvelnie (azaz az elengedéskor nem kell rendkívüli ráfordítást elszámolni).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy kérdését a "Kérdések és válaszok" menüben tegye fel!

Köszönjük. Üdvözlettel: az Adózóna csapata

:-)

Folytatom: havi több mint 23000 Ft közös költséget fizetek.
Távfűtés 30000 körül változó, villany 18000 kábeltv+internet+vezetékes telefon 10000, mobil 3000. Mindenki küld számlát és visszaigazolja az ősszeg beérkezését, csak a közös képviseleti cég nem küld sem számlát, sem nyugtát, Miért nem kötelezik őket a többi közüzemi szolgáltatóhoz hasonlóan viselkedni?

:-)

Tisztelt Asszonyom!
Társasházunk közös képviseletét egy KFT látja el. 2013-óta a közösköltség késedelmes fizetőknek felszólítást küld, és egyidejűleg 20000 Ft tartozást könyvel be az illető folyószámlájára anélkül, hogy az illetőt erről tájékoztatná. Fizetési meghagyást nem bocsájt ki. Természetesen a KFT számlát nem küld, nyugtát nem ad, hanem fél évenként "folyószámla" kivonatot küld. Szabályos ez így?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs