hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Behajtási költségátalány késedelmes fizetés miatt

  • adozona.hu
3

Milyen esetekben és hogyan kell alkalmazni a behajtási költségátalányt? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Olvasónk több kérdést tett fel a behajtási költségátalánnyal kapcsolatban. A következőket írta: „A Ptk. módosítása tartalmazza a 40 euró behajtási költség felszámításának lehetőségét. Részletes szabályok ezzel kapcsolatban nem jelentek meg. Van-e nyilvántartási kötelezettség? Milyen összeghatárnál kell/lehet alkalmazni? Kell-e róla számlát kibocsátani, és milyen áfával? Ha a behajtási költség nem hajtható be, mi a teendő?”

A 2014/76 Adózási kérdés foglalkozik a témával – hivatkozott a témával kapcsolatos háttér-információkra Pölöskei Pálné.

A behajtási költségátalány az adós késedelembe esése napjától esedékes, külön erre vonatkozó fizetési felszólítás hiányában jár a hitelezőnek. Számlát nem kell róla kiállítani, áfa nem merül fel. Összege független attól, hogy mekkora a tartozás. Alacsonyabb költségátalányban nem lehet megállapodni, magasabban igen.

A jogosultnak a behajtási költségátalányt akkor kell egyéb bevételként elszámolni, ha azt a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg rendezte a kötelezett [Szt. 77. § (2) bekezdés b) pont], és csak ekkor kell a jogosult könyveiben feltüntetni, követelésként nem kell kimutatni (legfeljebb a nullás számlaosztályban).

Ha nem hajtható be (de akár más esetben is), akkor az igényéről lemondhat, elengedheti, illetve a Ptk. 6:46. §-ában rögzített elszámolási sorrendet megváltoztathatja (ami tartalmilag szintén azzal a következménnyel járhat, hogy a költségátalány összegét elengedi). Ezt azonban nem teheti meg a szerződésben.

Tekintettel arra, hogy a jogosult csak a pénzügyileg rendezett behajtási költségátalányt tartja nyilván, a behajtási költségátalányról való lemondást nem kell könyvelnie (azaz az elengedéskor nem kell rendkívüli ráfordítást elszámolni).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy kérdését a "Kérdések és válaszok" menüben tegye fel!

Köszönjük. Üdvözlettel: az Adózóna csapata

:-)

Folytatom: havi több mint 23000 Ft közös költséget fizetek.
Távfűtés 30000 körül változó, villany 18000 kábeltv+internet+vezetékes telefon 10000, mobil 3000. Mindenki küld számlát és visszaigazolja az ősszeg beérkezését, csak a közös képviseleti cég nem küld sem számlát, sem nyugtát, Miért nem kötelezik őket a többi közüzemi szolgáltatóhoz hasonlóan viselkedni?

:-)

Tisztelt Asszonyom!
Társasházunk közös képviseletét egy KFT látja el. 2013-óta a közösköltség késedelmes fizetőknek felszólítást küld, és egyidejűleg 20000 Ft tartozást könyvel be az illető folyószámlájára anélkül, hogy az illetőt erről tájékoztatná. Fizetési meghagyást nem bocsájt ki. Természetesen a KFT számlát nem küld, nyugtát nem ad, hanem fél évenként "folyószámla" kivonatot küld. Szabályos ez így?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs