hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az infláció felett növekedtek a közösségi nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközei és kötelezettségei 2022-ben

  • adozona.hu

Megjelentek a közösségi (állami, önkormányzati) tulajdonú vállalatok éves pénzügyi számláinak 2022-es adatai, közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az adatok itt érhetők el:

Közösségi (állami és önkormányzati tulajdonú) vállalatok pénzügyi számlái (mnb.hu)

A most publikált adatok többek között bemutatják, hogy a nem pénzügyi vállalatok szektorában a közösségi vállalatoknak mind a pénzügyi eszközei, mind a kötelezettségei az inflációt meghaladva növekedtek, körülbelül 30 százalékkal. Ez a növekedés jelentősen meghaladta a nem közösségi tulajdonban levő vállalatok mérlegfőösszegének növekedését. A tranzakciók és az átértékelődések tekintetében a legnagyobb állományváltozások egyaránt a pénzügyi derivatívákhoz kapcsolódnak, ami a 2022-es jelentős energia-áremelkedéssel van összefüggésben. A közösségi nem pénzügyi vállalatok finanszírozási igénye 2022-ben a GDP 1,2 százalékát érte el, ami az utóbbi 10 évben a legmagasabb finanszírozási igény.

Az éves pénzügyi számlák mellett a közösségi nem pénzügyi vállalatok esetében rendszeresen publikálásra kerül a nagyobb vállalatok negyedéves összesített mérlege is, amely az alszektor mérlegfőösszegének kb. 90 százalékát lefedi. A mérlegek idősora elérhető itt:

Közösségi (állami és önkormányzati tulajdonú) nem pénzügyi nagyvállalatok főbb pénzügyi adatai (mnb.hu)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás egy részének terven felüli értékcsökkenése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Vállalkozás és garancia

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31