hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalányadóra áttért egyéni vállalkozó jogviszonya, járulékbevallása

  • adozona.hu

Hogyan kell járulékot és szja-t fizetnie és a változásokat bejelentenie a katáról átalányadóra áttért egyéni vállalkozónak? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Kata alól átalányadózás alá átjelentkezett egyéni vállalkozó a 101-es nyomtatványon jelenti be az áttérést. A kata alól kijelentkezés mezőben található egy plusz nyilatkozat arra, hogy átalányadózóként folytatja tovább a tevékenységét. Amennyiben ezt bejelöltük, kell-e még a 1041-es nyomtatványon is jelenteni a jogviszonyt, vagy ezzel a nyilatkozattal ez el van rendezve? A havi járulékfizetési kötelezettséget a 2158-as nyomtatványon kell bevallani a tárgyhónapban kiállított számlák összértékének rá vonatkozó százaléka (esetemben 60%) alapján? Ezen a nyomtatványon nincs szja-nak hely, csak a járulékoknak. Az szja-ra negyedévente kell előleget fizetni, és év végén az szja-bevallásban bevallani az egész évet, vagy van erre év közben havonta vagy negyedévente valamilyen kötelezettség?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A katából átalányadózásra való áttérést – amennyiben adózó az egyéni vállalkozókról szóló 2009. évi CXV. törvény hatálya alá tartozik, vagyis nem az szja-törvény  szerinti egyéni vállalkozó – a T101/E nyomtatványon kell bejelenteni a NAV-hoz.

Az adózási mód váltása miatt a 1041-es nyomtatványt be kell benyújtani, csak a katásoknak nem kellett.

A 2158-as bevallás szolgál a járulékkötelezettség bevallására.

A biztosított főfoglalkozású egyéni vállalkozó a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg.

A társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér (a továbbiakban: járulékfizetési alsó határ).

A főfoglalkozású (biztosított) egyéni vállalkozó esetében a Tbj. szerinti minimálbér: a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes minimálbér. Ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, akkor a garantált bérminimum havi összege. A járulékfizetési kötelezettséget havonta kell megállapítani.

Szja-kötelezettség a 2158-as bevallásban nem szerepelhet, de évközben negyedévente (negyedévet követő hó 12-éig) a jövedelem után adóelőleget kell fizetni.

Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet és annak adóját a tárgyévi szja-bevallásban kell majd szerepeltetni, melyet az adóévet követően május 20-áig kell benyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs