hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Agrártámogatásra pályázna? Ezekre a szabályokra figyeljen!

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Kik remélhetnek uniós agrártámogatást? Mire érdemes a sikeres pályázat érdekében ügyelni a könyvelésben? Tippek gazdáknak.

A mezőgazdaságban működő magyarországi vállalkozások számára – a mostani uniós költségvetési ciklusban – az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokból összesen 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre: egyrészt az export segítésére, de az ágazatban igencsak időszerű beruházások és a foglalkoztatás növelésének támogatására is. (Ez azért is örvendetes, mert – az áradásnak, belvíznek, környezeti hatásoknak kitett mezőgazdaságban működő – vállalkozásoknak nem könnyű manapság hitelhez jutniuk.)

Az aktuális pályázati kiírások tanulmányozása mellett a vállalkozásoknak az adó- és számviteli változásokat is figyelemmel kell kísérniük.

Az alábbiakban néhány e körbe tartozó kérdést vizsgálunk meg gazdaszemmel.

Az iparűzési adót is érintő számviteli változások az exportban

Az agrár-exportot is érinti a számviteli törvénynek az a módosítása, hogy az exportértékesítés árbevételeként kell elszámolni a magyar határállomás és a külföldi rendeltetési hely közötti útszakaszra jutó szállítási és rakodási költséget is. Számvitelileg igénybe vett szolgáltatásként kell e kiadásokat elszámolni. (Korábban e tételek csökkentették az exportértékesítés árbevételét.)

Ez növeli az iparűzési adó alapját is. Csekély vigasz, hogy emiatt csökken a „papírmunka”: a továbbiakban a számviteli törvény nem írja elő a külföldi és belföldi útszakaszra jutó szállítási és rakodási költség elkülönített kezelését.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan változott a támogathatók köre, illetve milyen a pályázatbarát könyvelés!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs