hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adólevonás és -bevallás terembérlésnél

  • adozona.hu

Terembérléssel összefüggő számlázási és bevallási témákról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Olvasónk a következőket kérdezte: Egy kft. előadás céljára alkalmanként termet bére egy alanyi mentes egyéni vállalkozótól. A számlán terembérlés szerepel, az időszak nap, a számla pedig úgy lett kiállítva, hogy terembérlés és a 90 százalék után a 15 százalék szja levonva. A napi terembérlést úgy kell tekinteni a kft. esetében, mintha lakást bérelne? És a kft.-nél kell szerepeltetni a 1808-as bevallásban? Jól van ez igy? Vagy másik eset, amikor a kft. teljes összegről számlát kap a terembérlésről, és a bevallást az egyéni vállalkozó készíti el. Mi a helyes megoldás ebben az esetben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az szja-törvény 46. § (4) pont b) szerint:

... a vállalkozói bevételből, ha az egyéni vállalkozó az e bevételéről kiállított bizonylatán feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát. 

Az egyéni vállalkozói jogállásra tekintettel kifizetett összegről a kifizetőnek nem kell a ’08-as bevallásban adatot szolgáltatnia.

Az egyéni vállalkozó ugyanis maga állapítja meg adóelőlegét és adóját, vallja és fizeti be azt.

A kft. a bérléssel egy szolgáltatást vesz igénybe, ebben az értelemben közömbös, hogy mit bérel.

A kérdésben ugyan egyértelműen egyéni vállalkozó szerepelt, de javaslom, győződjenek meg róla, hogy nem adószámos magánszemélyről vagy csupán adóazonosítóval bérbeadó magánszemélyről van-e szó. Esetükben ugyanis valóban a kifizetőnek kell az adóelőleget vagy a 90 százalékos szabály vagy – nyilatkozat esetén – maximum 50 százalékig tételes költségelszámolás figyelembe vételével megállapítani, levonnia és befizetnie. Azonban a számlán ilyenkor is a teljes bérleti díjnak kell szerepelnie, a magánszemély ezt a bruttó értéket fogja feltüntetni adóbevallásában és külön oszlopban a 90 százalék adóalapot vagy az elszámolt költségeket.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlaadat-szolgáltatás – Lakásszövetkezet

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Uniós jóváírás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Svájci vámhatóság áfa kiszabása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close