hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adathalászok küldenek e-mailt az MVM Next nevében

  • adozona.hu

„Az utóbbi időszakban sajnos több esetben fordul elő, hogy adathalászat céljából megtévesztő e-mailt küldtek ügyfeleink részére az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. online ügyfélszolgálata nevében” – közölte egyik panaszos ügyfelének adott válaszában a társaság. Hozzátéve: a levél tárgya új, befizetendő számla elkészültére utal, az e-mailben pedig a nem valóságos számlaérték mellett hamis, nem az MVM Next-hez tartozó linket is megadnak bankkártyás fizetéshez.

A linken kérhetik a bankkártya adatait, tehát nem is csak a fiktív gázszámla összege van veszélyben, hanem a bankkártyához tartozó folyószámlán vagy hitelkereten lévő összes pénz. Olyan eset is előfordulhat, hogy a levélhez egy pdf formátumú számlát csatolnak, amely nem is a megcímzett ügyfél részére készült.

„Amint értesültünk a csalásról, haladéktalanul bejelentettük az illetékes hatóságok felé” – közölte ügyfelével az MVM Next . Hozzátéve: mindent megtesznek informatikai és adatvédelmi szempontból is a személyes adatok védelme érdekében, azonban az az ügyfeleiknek küldött adathalász jellegű megkereséseket teljes mértékben ennek ellenére sem tudják megelőzni.

A társaság a weboldalán a hasonló esetekről folyamatosan frissíti az ezzel kapcsolatos közleményt.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. online ügyfélszolgálata által új földgázszámla készültéről küldött értesítő e-mail minden esetben tartalmazza az MVM Next-nél vezetett szerződéses folyószámla, továbbá az elkészült számla sorszámát, illetőleg feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (bankszámlaszámot és a közlemény rovatba szükséges számsort).

Kérik ügyfeleiket, hogy az adathalász e-mailek felismeréséhez minden esetben ellenőrizzék, hogy az ügyfélazonosító számsorokban valóban az ügyfél adatai szerepelnek-e.

Ellenőrizni szükséges a befizetési linket is, az kizárólag a CIB Bank oldala lehet, a befizetések ott történnek. Az MVM Next online ügyfélszolgálati honlapján sosem kér bankkártya-adatokat, azokat minden esetben csak a bank biztonságos felületére történt átirányítást követően kell beírni – figyelmeztet levelében a társaság.

Hangsúlyozzák: "elhatárolódunk minden nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében szorosan együttműködik a rendőrséggel és az illetékes hatóságokkal is".


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs