hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A transzferár-nyilvántartás új szabályai és értelmezése

  • Lakatos Zsuzsa transzferár- és adószakértő

2018. május 7-én két új tájékoztató is megjelent az adóhatóság honlapján, mely iránymutatásként szolgál a 2017. november 17-étől hatályos, a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet alapján elkészítendő transzferár nyilvántartáshoz.

Bár az új rendelet előírásait csak a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell először alkalmazni, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül elkezdjenek a vállalkozások felkészülni az új szabályokra, mert egyrészt sokkal bővebb tartalmi előírásoknak kell megfelelniük, másrészt szakmai szempontok szerint is alaposabb és részletesebb alátámasztásokat szükséges bemutatni, mint az akár a korábbiakban elvárt volt.

A rendelet lehetőséget nyújt arra is, hogy az új szabályokat adózói választás szerint a 2017. adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartási kötelezettség teljesítésére is alkalmazni lehet, feltéve, hogy a nyilvántartás elkészítésének határideje nem korábbi, mint 2017. november 17., de erre vélhetően nem sok cég fog vállalkozni, tekintve, hogy a nyilvántartás elkészítésének a határideje a társaságiadó-bevallás benyújtásának a napja, de legkésőbb 2018. május 31-e.

A legfontosabb újdonság, hogy az új dokumentációs kötelezettség három-szintűvé vált, három különböző dokumentumot foglal magába: 

  • országonkénti jelentés (Country-by-Country Report, CbCR),
  • fődokumentum (master file), és
  • helyi dokumentum (local file).

Az országonkénti jelentésekkel kapcsolatos adatszolgáltatást és automatikus információcserét a magyar jogban az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény V/D fejezete és 3. melléklete szabályozza. Ez az előírás nem minden vállalkozást érint, csak azokat a multinacionális vállalatcsoport tagokat, ahol a megelőző pénzügyi évi konszolidált árbevétel eléri a 750 millió eurónak megfelelő összeget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen előírások vonatkoznak az egyes dokumentumokra!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs