hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A transzferár-nyilvántartás új szabályai és értelmezése

  • Lakatos Zsuzsa transzferár- és adószakértő

2018. május 7-én két új tájékoztató is megjelent az adóhatóság honlapján, mely iránymutatásként szolgál a 2017. november 17-étől hatályos, a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet alapján elkészítendő transzferár nyilvántartáshoz.

Bár az új rendelet előírásait csak a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell először alkalmazni, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül elkezdjenek a vállalkozások felkészülni az új szabályokra, mert egyrészt sokkal bővebb tartalmi előírásoknak kell megfelelniük, másrészt szakmai szempontok szerint is alaposabb és részletesebb alátámasztásokat szükséges bemutatni, mint az akár a korábbiakban elvárt volt.

A rendelet lehetőséget nyújt arra is, hogy az új szabályokat adózói választás szerint a 2017. adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartási kötelezettség teljesítésére is alkalmazni lehet, feltéve, hogy a nyilvántartás elkészítésének határideje nem korábbi, mint 2017. november 17., de erre vélhetően nem sok cég fog vállalkozni, tekintve, hogy a nyilvántartás elkészítésének a határideje a társaságiadó-bevallás benyújtásának a napja, de legkésőbb 2018. május 31-e.

A legfontosabb újdonság, hogy az új dokumentációs kötelezettség három-szintűvé vált, három különböző dokumentumot foglal magába: 

  • országonkénti jelentés (Country-by-Country Report, CbCR),
  • fődokumentum (master file), és
  • helyi dokumentum (local file).

Az országonkénti jelentésekkel kapcsolatos adatszolgáltatást és automatikus információcserét a magyar jogban az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény V/D fejezete és 3. melléklete szabályozza. Ez az előírás nem minden vállalkozást érint, csak azokat a multinacionális vállalatcsoport tagokat, ahol a megelőző pénzügyi évi konszolidált árbevétel eléri a 750 millió eurónak megfelelő összeget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen előírások vonatkoznak az egyes dokumentumokra!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánnyugdíjpénztári kifizetés 20 év után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Háromszögügylet

Nagy Norbert

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X