hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A törvényes képviselet online bejelenthető és lezárható az Ügyfélportálon

  • adozona.hu

Március 27-e óta a NAV Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság, olvasható az adóhivatal honlapján.

A bejelentés, illetve a lezárás saját profilból és a képviselt szervezet profiljából indulva is elvégezhető. A fejlesztés csökkenti a hibalehetőséget, mivel az online felületen NAV-adatok szerepelnek.

A szolgáltatás a „Képviseletek” menü „Akiket én képviselek” csempéjére kattintva érhető el, a „Törvényes képviselet bejelentése” pontban. Ez csak akkor jelenik meg, ha a felhasználónak már van a NAV által nyilvántartott törvényes képviseleti kapcsolata.

Az „Új Bejelentés” gombra kattintva a portál listázza azokat a képviseleti jogviszonyokat, melyekben a NAV a bejelentkezett felhasználót – önálló vagy együttes – törvényes képviselőként nyilvántartja a lekérdezés pillanatában. A bejelentés előtt célszerű ellenőrizni a NAV által nyilvántartott képviseleti adatokat.

A listából kiválasztott szervezetnél a felület megjeleníti, hogy a felhasználó önálló vagy együttes törvényes képviselő-e, együttes képviseletnél pedig azt is, hogy kik a további együttes képviselők. A megjelent lista szűrhető és rendezhető.

Ha a felhasználó a NAV nyilvántartásában már szerepel önálló törvényes képviselőként, akkor csak lezárni lehet az adott jogviszonyt, ha pedig törvényes képviselőként nem tartja nyilván a NAV, akkor a felületen bejelenthető a jogviszony.

A portálon bejelentett és a NAV-nak továbbított adatokról a felhasználó portálüzenetet kap, amiben a bejelentés főbb adatai és a feldolgozás állapota szerepel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink