hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A számvevőszékről szóló törvényről és a tranzakciós illetékről is tárgyalt a törvényalkotási bizottság

  • MTI

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága módosítani javasolja az Áder János köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényt. A testület rábólintott arra a gazdasági bizottsági javaslatra is, hogy ne maximálják a tranzakciós illeték mértékét a 20 ezer forint feletti átutalások esetén.

A parlamenti bizottság csütörtökön azért foglalkozott az ÁSZ-törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításával, mert azt Áder János tavaly december 21-én nem írta alá, ugyanis kifogásolta, hogy a törvénymódosítással az ÁSZ elnöke a pontos szabályozási tárgy és keretek meghatározása nélkül kap felhatalmazást az ÁSZ szervezetére és működésére vonatkozó szabályok megállapítására. Az államfő nem értett egyet a végkielégítések szabályainak változtatásával, illetve a kinevezésnek a munkáltató általi egyoldalú módosításával sem.

A törvényalkotási bizottság javaslata szerint a jövőben a törvény egyértelműen tartalmazza, hogy az ÁSZ elnöke csak a számvevőszéki törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

A javaslat értelmében a számvevő a kinevezése módosításának közlésétől számított négy munkanapon belül akkor kérheti a felmentését, ha új illetményének összege nem éri el a korábbi 80 százalékát. Az eredeti előterjesztésben a 60 százalékát kellett elérnie. Újdonság, hogy a számvevő akkor is kérheti a felmentését, ha a munkavégzésének helye nem a településen lesz.

Törlik a végkielégítésre vonatkozó, a kormányzati igazgatásról szóló törvény rendelkezéseinél szigorúbb szabályozást a ki nem hirdetett törvényből.

A számvevők közszolgálati jogviszonya az eredetileg tervezett január 1-je helyett május 1-jén alakul át munkaviszonnyá a módosítás alapján.

A vitában Arató Gergely (DK) úgy értékelt, a törvényalkotási bizottság az államfő észrevételeit csak részben vette figyelembe, a törvény pedig sem nem célszerű, sem nem alkotmányos. Szilágyi György (Jobbik) azt javasolta, nevezzék át a számvevőszéket, rakják a neve elé a párt szót. Ezt a szóbeli javaslatot – a pártállami szó írásmódjáról szóló vita után - a testület elvetette.

Tárgyalták az idegenrendészeti szervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is, amely a törvényalkotási bizottság javaslata alapján lehetővé teszi, hogy rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban továbbfoglalkoztassák azokat a kormánytisztviselőket, akik a hivatásos szolgálatot vállalják, de az egészségi, pszichikai vagy fizikai feltételeknek nem felelnek meg.

A mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény módosításáról, valamint a Nemzeti Földügyi Központ létrehozásával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló javaslat esetében olyan módosítást kezdeményezett a testület, amely alapján könnyítést kapnak a kis mennyiségű meggyet és almát feldolgozók.

A törvényjavaslat szerint a feldolgozó által az adott évben feldolgozandó gyümölcs legalább 60 százalékának felvásárlására irányuló szerződésnek meggy esetében az adott év május 15-éig, alma esetében az adott év augusztus 1-jéig hatályba kell lépnie. A törvényalkotási bizottság azt kezdeményezi, hogy ne alkalmazzák ezt a rendelkezést annál a feldolgozónál, amely az adott évben legfeljebb 100 tonna meggyet, illetve legfeljebb 200 tonna almát dolgoz fel.

A törvényalkotási bizottság foglalkozott az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványaival is. A gazdasági bizottság azt kezdeményezte, hogy hagyják el a törvényjavaslat azon rendelkezését, amely a lakossági átutalások 20 ezer forintot meghaladó részére egységes illetékmértéket, évi 800 forintot határozna meg.

A szocialista Varga László azt firtatta, mi a korábban bejelentett adócsökkentés visszavonásának oka, illetve külön szavazást kért a módosító javaslatról.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára csak annyit mondott, hogy a kormány támogatja a rendelkezés elhagyását. Azt a bizottság kormánypárti többsége meg is szavazta.

A gazdasági bizottság részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatából – amely az Országgyűlés honlapján olvasható – kiderül: a kormány idén a családvédelmi intézkedésekre és a demográfiai programra fókuszál, ezek prioritást élveznek költségvetési szempontból is. „A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a kormány által meghatározott prioritások megvalósítását” – indokolták a rendelkezés elhagyását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close