hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A felszámolók is létrehozhatnak elektronikus értékesítési rendszert

  • MTI

Az adóhatóság és a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara után, a felszámolók is létrehozhatják a maguk elektronikus értékesítési rendszerét (EÉR), a nonprofit intézmény létrehozásának és működtetésének szabályait tartalmazó kormányrendelet-tervezet szövege a kormány honlapján jelent meg.

Az EÉR-t felszámoló gazdasági társaság, vagy ilyen társaságok által alapított szervezet, vagy olyan civil szervezet hozhat létre, amelynek kizárólag felszámoló szervezetek a tagjai. Ez utóbbi - kimondatlanul - a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületét jelenti. A tervezethez fűzött hatásvizsgálati lap megjegyzi: amennyiben a felszámolók egy közös rendszert építenek ki, annak a költségei néhány év alatt megtérülnek.
   
Amennyiben egy- vagy több felszámoló hozza létre a renszert, biztosítaniuk kell azt, hogy ahhoz a többiek is csatlakozhassanak.
   
A rendszert vagy maguk a létrehozók - a tervezet szóhasználatában: a finanszírozók - üzemeltetik, vagy pedig külső szervezetre bízzák ezt a munkát. Használni csak auditált rendszert lehet.
   
Miután a rendszer csak nonprofit szervezet lehet, a használatáért a finanszírozók csak tárhelyhasználat-arányos díjat fizetnek, a külső felszámolóktól emellett alapdíjat is kérhetnek.
   
A tervezet felsorolja, hogy milyen vagyontárgyak értékesíthetők az EÉR-en. A sor a felszámolás alatt levő adós egész vagyonával, illetve komplett telephelyével indul, és a kis értékű - egymillió forint alatti - ingóságokkal fejeződik be.
   
Az értékesítők az elektronikus azonosító kártyájukkal lépnek be a rendszerbe, a licitálóknak pedig regisztrálniuk kell magukat. A tervezet a vagyon értékéhez adja meg a licitlépcsőket, amelyet a rendszer automatikusan alkalmaz.
   
A vagyont értékesítő felszámoló a nyertes - legtöbbet ajánló - vevővel köti meg a szerződést. Ha a nyertes - neki felróható okból - visszalép, akkor a sorrendben következő licitálóval kell szerződést kötni, feltéve, hogy az ő ajánlata csak egy licit-lépcsővel van a nyertes alatt.
   
A tervezet szerint az EÉR-en történő értékesítés az október 1-ét követően, a Cégközlönyben megjelent értékesítésekre alkalmazható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close