hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2017 első negyedéve során tovább nőttek a hazai lakásárak

  • MNB

Megjelent az MNB-lakásárindex a 2017 első negyedévére vonatkozó adatokkal.

A tájékoztató szerint 2017 első negyedévében nominális alapon 2,6 százalékos lakásár-emelkedést tapasztalhattunk országos átlagban az MNB lakásárindex legfrissebb értéke szerint, amely egy gyorsabb negyedéves dinamikát jelent az előző időszaki mintegy egy százalékos növekedéshez képest.

A lakásárak éves növekedése azonban valamelyest lassulást mutat, a 2016 év végi 15,2 százalékról 11,6 százalékra csökkent az első negyedévben az éves nominális dinamika.

Budapesten az előző időszaki 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult a lakásárak negyedéves növekedési üteme, éves alapon azonban így is lassulás tapasztalható, a 2016 év végi 23,5 százalékról 2017 első negyedévére 16,9 százalékra mérséklődött az árak növekedési üteme.

Vidéken a városokban lassult a dinamika negyedéves és éves alapon is, azonban így is egy év alatt 9 százalékkal nőttek az árak. A községekben az év végi csökkenés után az első negyedévben ismét a lakásárak emelkedéséről beszélhetünk, mellyel éves alapon 11 százalékkal nőttek az árak.

2017 első negyedéve során nominális alapon gyorsult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme, településtípusonként azonban eltérő folyamatokat tapasztalhatunk.

A fővárosban az előző negyedéves 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult a lakásárak negyedéves dinamikája, míg a vidéki városokban 2,3 százalékról 1,6 százalékra lassult ugyan ez a mutatószám.

A községekben mindezek mellett ismét a lakásárak emelkedéséről lehet beszélni, a negyedéves emelkedés a kisebb településeken átlagosan 3,8 százalékot tett ki.

Az éves növekedési ütemeket tekintve a fővárosban jelentősen, az előző időszaki 23,5 százalékról 16,9 százalékra csökkent a lakásárak éves dinamikája 2017 első negyedévére, ami azonban még mindig jóval magasabb az egyéb településeken tapasztalttól.

A vidéki városokban egy év alatt 9,2 százalékkal, míg a községekben 11,2 százalékkal emelkedtek átlagosan a lakóingatlanok árai.

2017 első negyedévében Magyarország két régiója, Észak- és Közép-Magyarország esetén is csökkenő városi lakásárakat figyelhettünk meg, míg a többi régióban nőttek a városokban a lakóingatlanárak.

Az MNB lakásárindex értékei szerint az első negyedévben Észak-Magyarországon 2,1 százalékkal, míg Közép-Magyarországon 1,9 százalékkal estek vissza átlagosan a lakásárak.

A vizsgált időszak során Dél-Alföldön nőttek a városi lakásárak a legnagyobb mértékben, egy negyedév alatt mintegy 5,7 százalékkal, amelyet a közép- és dél-dunántúli régió követett 3,6 és 3,1 százalékos emelkedéssel.

A vidéki városok éves növekedési üteme szintén Dél-Alföldön volt a leggyorsabb, nominális alapon mintegy 15,9 százalékot tett ki 2017 első negyedév végén, de Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon is 9-10 százalékot elérő éves lakásáremelkedés volt tapasztalható.

A községekben emellett 11,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt a lakóingatlanárak átlagosan, ami gyorsuló dinamikát jelent az előző negyedévhez képest.

A teljes tájékoztató megtalálható az mnb.hu weboldalon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close