hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégekhez és magányszemélyekhez rendeli az adóadatokat az ACM

  • MTI

Az ügyfélkapun keresztül az adózók megtekinthetik a saját adóadataikat, ez az egyik eredménye az Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) nevű projektnek - jelentették be a fejlesztés hivatalos lezáró rendezvényén pénteken Budapesten.

A már működő rendszert egészében az EU finanszírozta és 1 milliárd 257 millió forintba került - jelentette be Kópiás Bence, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökhelyettese.
   
Az ACM egyes moduljai folyamatosan élesednek. A leglényegesebb változás a korábbi ATAR rendszerhez képest az, hogy amíg a korábbi a bevallások alapján, adónemenként tartotta nyilván az adatokat, addig az ACM a magánszemélyek és a cégek nevéhez rendezi az adatokat.
   
A támogatási szerződést 2008 októberében írta alá az NFÜ és a KIFÜ, a közbeszerzési felhívás 2009 januárban jelent meg. Az eredményhirdetés az év augusztusában volt, és a nyertes Albacomp Rendszer Integrációs Kft.-vel szeptember elején írták alá a szerződést - ismertette a menetrendet Koloszár Imre a KIFÜ projekt koordinátora.
   
A munka elvégzése 20 ezer "embernap"-ot igényelt - erről Balázs Zoltán, az Albacomp RI ügyvezető igazgatója beszélt.
   
Az adózók megnézhetik a rendszerben a saját folyószámláik adatait, a pótlékbefizetést, de az alkalmazottaik után fizetett közterheket is.
   
Az új rendszer külön modulja ad információt a vezetőknek, a döntéseik megalapozásához. A társ-szervezetek (hatóságok) is ezen keresztül kapnak információkat. Ezek körébe tartozik a két tb-pénztár, a KSH és néhány tárca is.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close