hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végtörlesztés és vagyonosodás: amnesztia az adócsalóknak?

  • Angyal József

Módosította a végtörlesztésre vonatkozó jogszabályt a parlament: eszerint a végtörlesztésre fordított összeg kapcsán nem állapítható meg vagyongyarapodás. Szakértőnk véleménye szerint ez a vagyonosodási vizsgálatok módszertanának végét is jelentheti, ráadásul a korábban lezárt ügyek felülvizsgálatára is sor kerülhet a módosítás alapján.

A parlament megszavazta a T/4476. számú törvényjavaslatot, mely módosította a végtörlesztésre vonatkozó szabályokat. Ennek keretében bekerült a törvénybe: „Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy ha valakinek van otthon a „kispárnában” néhány millió forint eltitkolt jövedelme, az most következmények nélkül befizetheti bankszámlájára és a deviza (alapú) hitelének törlesztésre fordíthatja. Ez valójában adóamnesztiát jelent az adócsalóknak.

Az eltitkolt jövedelmet nemcsak saját maga számára használhatja fel a pénz tulajdonosa, hanem egyenes ági hozzátartozója számára is. Ez a törvénymódosítás viszont nem különbözteti meg a készpénzt és a számlapénzt úgy, ahogy a NAV teszi a vagyongyarapodási vizsgálatokban. Ez azt jelenti, hogyha valaki korábbi években szerzett eltitkolt jövedelmet és azt befizette a bankszámlájára, akkor a törvénymódosítás szerint a bankszámlán lévő összeg végtörlesztésre fordítása sem minősül vagyongyarapodásnak. Ez a NAV „készpénz-egyenleg” módszerének végét is jelentheti és lehetővé teszi már lezárt ügyek „felülvizsgálatát” is.

Végtörlesztés-kalkulátor
Ön is számol a végtörlesztéssel? Olvassa el az Adózóna végtörlesztésről szóló cikksorozatát, s számoljon az Adózóna végtörlesztés-kalkulátorával itt!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépjárműjótállás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégalapítási és bejelentési dátumok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close