hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számla rendszer: szeptember 18-ától új ERROR-üzenet

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismételten felhívja a figyelmet az online számla rendszer új, blokkoló ERROR-üzenetének („INVALID_LINE_OPERATION”) bevezetésére. 2023. szeptember 18-a után a nem megfelelő adatszolgáltatás már nem lesz sikeres, ezért érdemes még időben felkészülni a változásra – írja honlapján a NAV.

Az új ERROR-üzenet, ami az adatszolgáltatások egységesítését és az adattisztaság növelését célozza, 2023. február 9. óta már tesztelhető. A tervezett változásról az adózók és a számlázóprogramok fejlesztői több forrásból [https://nav.gov.hu/ado/egyeb/Online_Szamla_rendszer_modositott_interfeszspecifikacio_es_teszteles, https://nav.gov.hu/ado/egyeb/Online_Szamla_rendszer_tovabbi_felkeszulesi_ido_az_uj_ERROR-uzenetre#_ftn1, https://onlineszamla.nav.gov.hu/home, https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home] is tájékozódhattak.

Az online számla rendszer módosított, aktuális interfészspecifikációja elérhető magyar és angol nyelven az online számla tesztrendszerének felületén (https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/dokumentaciok) és a GitHubon (https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice).

A NAV a bevezetés időpontját a fejlesztői visszajelzések értékelése, és a beérkezett online számlaadat-szolgáltatások elemzése alapján szeptember 18-ára ütemezte, hogy biztosan elegendő idő álljon rendelkezésre a programok módosításához.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az új validáció az eÁFA-rendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért a bevezetés nem halasztható – olvasható a NAV tájékoztatójában.

A beérkezett adatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb olyan számlaadat-szolgáltatás érkezik, ami szeptember 18-a után már nem lenne befogadható az online számla rendszerbe. Azonban még mindig vannak olyan számlaadatok, amik elbuknának az új validáción, ezért javasoljuk, hogy a szoftverfejlesztők a programjaik módosítását ne hagyják az utolsó pillanatra.

A NAV tájékoztató levélben is felhívja azoknak a fejlesztőknek* a figyelmét, akik számlázóprogramjával olyan adatszolgáltatás érkezett az elmúlt hónapokban, ami az új validáción elbukna. Ha időközben sikeresen intézkedtek a számlázóprogramjuk módosításáról, nincs további teendőjük. Fontos információ lehet azonban számukra is, hogy volt olyan számlaadatuk, ami szeptember 18-a után már nem érkezhetne be a NAV-hoz – olvasható a nav.gov.hu-n.

[*Azok kapnak levelet az elektronikus tárhelyükre, akiknek az adószáma az érintett adatszolgáltatásokban a fejlesztő adószámaként (a „softwareDevTaxNumber” elemben) megjelenik. Ha ilyen adat nem azonosítható egyértelműen, az adatszolgáltatást teljesítő adózó kap tájékoztató levelet.]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink