Behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése – mutatjuk, mit érdemes tudni róla

  • adozona.hu

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy cégük az áfa-visszaigénylés lehetőségével szeretne élni behajthatatlan követelés esetében, és jól gondolja-e, hogy az öt évvel ezelőtti teljesülési időpontnál nem régebbi számlák kerülhetnek szóba, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek. A kérdésre Bunna Erika adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaszabályok” című tájékoztatója (https://nav.gov.hu/ado/afa/Valtoztak_a_behajthat20210713) alapján az adóalap-csökkentésre főszabály szerint az elévülési idején belül van lehetőség, önellenőrzés keretében. Amennyiben a behajthatatlan követelésként történő elszámolásra alapot adó ok az elévülési idő eltelte után következik be, úgy az adóalany az állami adó- és vámhatósághoz benyújtott kérelem útján érvényesítheti a behajthatatlan követelésre eső, általa megfizetett adó visszatérítését [az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 257/ J-K § Különös adóvisszatérítés rendelkezései].

Megjelent az „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című webinárium videófelvétele

Az Áfa tv. 257/L § (1) bekezdése alapján, a 257/K §-tól eltérően, ha a behajthatatlan követelésként történő elszámolásra alapot adó ok bekövetkezésének időpontjában a behajthatatlan követelésként történő elszámolás alapjául szolgáló termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után keletkező adó megállapításához való jog elévült, az adóalany kérelmezheti a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenérték egészének vagy részének adót nem tartalmazó összegével megegyező összegre jutó, a költségvetés felé megfizetett adó visszatérítését a következő feltételek együttes teljesülése esetén.

A kérelmet az állami adóhatósághoz írásban kell előterjeszteni a behajthatatlan követelésként történő elszámolásra alapot adó ok időpontjától számított egy éven belül. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. A kérelemnek nincs formai kötöttsége (nincs előírt nyomtatvány), azt a korábban említett NAV-tájékoztatóban is felsorolt adattartalommal, a visszatérítés feltételeinek teljesülését alátámasztó információk megadásával lehet benyújtani.

Áfa témakörben született írásainkat itt olvashatja el.

Azaz amennyiben a követelés elévült, azonban a behajthatatlan követelésként történő elszámolásra alapot adó ok bekövetkezésének időpontjától kezdődően legfeljebb egy év telt el, még kérhető az adóvisszatérítés külön kérelemben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink