hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó fizikai és digitális termékeket is értékesít külföldre

  • adozona.hu

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó külföldre értékesít fizikai és digitális terméket is. Kérdésem a számlák áfatartalmára vonatkozik. Jól értelmezem, hogy fizikai terméket mindegy, hogy EU-n belülre vagy kívülre és mindegy, hogy cégnek, vagy magánszemélynek értékesít, mindenképpen alanyi adómentes számlát kell kiállítani? Természetesen a termék elhagyja az országot, külső fuvarozóval. Digitális termék esetén hogy alakul a számlázás? Milyen áfakódokat kell alkalmazni EU-n belül, illetve EU-n kívüli értékesítésnél céges és magánszemély vevők esetén? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az első esetben valóban mind a közösségi, mind az exportértékesítés beletartozik az alanyi mentes értékhatárba, alanyi mentesként jár el az egyéni vállalkozó, speciális szabály az ügyletekre nem vonatkozik adóalanyok esetén. Nem adóalany feleknél közösségen belüli viszonylatban viszont csupán 10 000 eurós értékhatárig számlázhatnak alanyi mentesen, e felett az OSS rendszert kell alkalmazni. (49/A §) Harmadik országos viszonylatban maradhat az alanyi adómentesség.

Áfa témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat. Megjelent az „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című webinárium videófelvétele.

Digitális termékek esetén, amennyiben feltételezzük, hogy azok elektronikus szolgáltatások, külföldi szolgáltatásnyújtások történnek, amelyeknél az alanyi mentes adóalany nem járhat el ezen minőségében, így az általános szabályokat kell megvizsgálni.

Elektronikus szolgáltatások teljesítési helye az áfatörvényben:
45/A § (1) A következő, nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol ezzel összefüggésben a szolgáltatást igénybe vevő nem adóalany letelepedett, letelepedés hiányában pedig, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van:
a) telekommunikációs szolgáltatások;
b) rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások;
c) elektronikus úton nyújtott szolgáltatások.

(2) E § alkalmazásában elektronikus úton nyújtott szolgáltatás különösen:
a) elektronikus tárhely rendelkezésre bocsátása, honlap tárolása és üzemeltetése, valamint számítástechnikai eszköz és program távkarbantartása;
b) szoftver rendelkezésre bocsátása és frissítése;
c) kép, szöveg és egyéb információ rendelkezésre bocsátása, valamint adatbázis elérhetővé tétele;
d) zene, film és játék – ideértve a szerencsejátékot is – rendelkezésre bocsátása, valamint politikai, kulturális, művészeti, tudományos, sport- és szórakoztatási célú médiaszolgáltatás, illetőleg ilyen célú események közvetítése, sugárzása;
e) távoktatás;

feltéve, hogy a szolgáltatás nyújtása és igénybevétele globális információs hálózaton keresztül történik. A szolgáltatás nyújtója és igénybe vevője közötti, ilyen hálózaton keresztüli kapcsolat felvétele és tartása – ideértve az ajánlat tételét és elfogadását is – azonban önmagában még nem elektronikus úton nyújtott szolgáltatás.

Ahogy látható, speciális teljesítési helyre vonatkozó szabály kizárólag a nem adóalany igénybe vevő adóalanyokra vonatkozik, azaz a magánszemély lakóhelye lesz, amely azt jelenti, hogy külföldi áfás számlát kell kiállítani, a helyi adózási szabályok szerint. EU-n belül ez letudható az OSS rendszer használatával, így nincs szükség bejelentkezni egyesével az adott országokba, viszont harmadik országos viszonylatban akár áfaregisztrációra is szükség lehet, ezt az ottani szabályok fogják megmondani.

Itt is megjegyzem, hogy a 10 000 eurós határ figyelembe vehető, ez alatt szintén eljárhat alanyi mentesként.

Adóalanyok esetén a főszabály, azaz a 37. § határozza meg a teljesítés helyét, a számlát fordított nemzetközi adózással kell kiállítani, azonban az alanyi adómentes adóalanynak közösségi adószám is szükséges. Emellett áfabevallás és összesítő nyilatkozat benyújtása is szükséges. Ez igaz a harmadik országos adóalanyok relációjában is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink