hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne hagyja az utolsó pillanatra külföldi áfa-visszaigénylését!

  • adozona.hu

Az Európai Unió tagállamaiban megfizetett áfa visszaigénylésére van lehetőségük a magyar vállalkozásoknak, bizonyos feltételekkel és határidőig. Minden adóhatóság a saját nyelvén kommunikál és évente egy áfa-visszaigénylésre biztosít lehetőséget – emlékeztet blogjában az RSM.

Mely magyar cégek igényelhetnek vissza áfát az EU-ban?

Az Európai Unió más tagállamaiban megfizetett áfa-visszaigénylésére olyan magyar vállalkozásoknak van lehetőségük, akik:

• külföldön nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet,

• a visszaigénylés EU tagállamában nem rendelkeznek sem állandó székhellyel, sem pedig telephellyel,

• nem tartanak fenn olyan fióktelepet, amelyen keresztül az adott tagállamban bevételre tennének szert,

• DE külföldön helyi áfát hárítanak rájuk, mert ott szereznek be terméket vagy szolgáltatást, illetve termékimport miatt áfafizetésre kötelezettek.

Mely EU országok esetében van lehetőség az áfa-visszaigénylésre?

• Az EU 27 tagállamában

• Szerbiában és Törökországban – viszonossági alapon

• továbbá Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Egyesült Királyság – azaz az ESZT tagállamokban

• megfizetett áfa esetén van lehetőség a felmerült áfa visszaszerzésére.

Milyen termékekre/szolgáltatásokra vonatkozik az áfa- visszaigénylés?

Az alábbi termékköre jellemzően vonatkozik az áfa-visszaigénylési lehetőség minden fent felsorolt államban:

• Üzemanyag

• Közlekedési eszközök bérbeadása

• Autópályadíjak és úthasználati díjak

• Utazási költségek (pl. taxiköltség)

• Lakhatás

• Élelmiszer, ital és éttermi szolgáltatások

• Belépőjegyek vásárokra és kiállításokra

• Reprezentációs költségek

Hogyan van mód a külföldön megfizetett áfa -visszaigénylésére?

Áfakezelése az EU tagállamok esetében

A magyar társaságok az Ügyfélkapun keresztül a NAV-hoz ELEKAFA nyomtatvány segítségével tudják benyújtani áfa visszafizetési igényüket. Figyelem, országonként külön nyomtatvány benyújtására van szükség.

A magyar adóalanyoknak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresniük az EU-s országok esetében, hogy a külföldi beszerzéseik után visszakaphassák az áfát, hiszen helyettük a NAV veszi fel majd a kérelem alapján a kapcsolatot a külföldi adóhatóságokkal.

Áfakezelése az EU-n kívüli tagállamok esetében

A magyar adóalanyoknak a fentebb említett EU-n kívüli országok esetében a megfizetett adó visszaigénylésére vonatkozó igényét közvetlenül a visszaigényléssel érintett állam adóhatóságának kell benyújtania. Ebben a körben nem lehet a saját letelepedettség szerinti országban kérelmezni az áfa visszaigénylést.

Fontos kiemelni, hogy mivel az Egyesült Királyság már elismert harmadik államnak minősül 2021. január 1-jét követően, így esetükben az áfára nem az EU-s országokra vonatkozó eljárás lesz alkalmazandó, hanem az EU-n kívül tagállamokra vonatkozó szabályozás.

Áfa-visszaigénylési határidők

Az adóalanyoknak az adott évi tranzakciók utáni áfát, a következő év szeptember 30-áig van lehetősége visszaigényelni. Egy időszakra és egy országra vonatkozóan csak egyszer lehet benyújtani a kérelmet.

Ez a határidő jogvesztő, tehát a határidőt követően az áfa-visszaigénylésre már nincs lehetőség. Fontos azt is tudni, hogy a papír alapon benyújtott, vagy hiányos kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja!

Az áfa-visszaigénylési kérelmek elbírálása

Az áfa-visszaigénylési kérelem kézhezvételét a NAV igazolja vissza, viszonylag rövid időn belül. Majd ezt követően a NAV továbbítja az áfa igényeket a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi adóhatóság fog dönteni a kérelem elbírálásáról.

A kérelmek elbírálása általában 4 hónapon belül megtörténik. Ha hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre szólít fel a helyi adóhatóság, akkor a határidő meghosszabbítható, azonban összességében nem lehet hosszabb 8 hónapnál.

A kérelmezőket az adóhatóságok az áfa-visszatérítési kérelem jóváhagyásáról, illetve annak elutasításáról is minden esetben írásban értesíti, a nyomtatványon megjelölt e-mail címre küldve a választ. A jóváhagyott áfaösszeg visszautalására a visszatérítés helye szerinti adóhatóságnak 10 munkanap áll a rendelkezésére.

Hogyan segíthet egy adótanácsadó az áfa-visszaigénylésben?

Az áfaszabályozás uniós szinten harmonizált, azonban az adott forrásország szabályozása a meghatározó, ahol létezhetnek olyan részletszabályok, amellyel az átlagos adózó nincs tisztában. Egy adótanácsadó segíthet a pontos részletszabályok megismerésében és teljes körűen megfelelő kérelem benyújtásában.

Mivel minden országban, minden évre egy áfa visszaigénylési kérelem adható be, a hiba pedig automatikus elutasítást von maga után, érdemes tapasztalt adótanácsadóhoz fordulni.

Általában az is fontos szempont, hogy az adózó anyanyelvén, angolul, vagy az érintett ország nyelvén tud-e kommunikálni az adóhatósággal. Az áfa-visszatérítési ügyekben a forrásországok az eljárást saját anyanyelvükön folytatják le, ami nehézséget okozhat az adózónak – egy globális adótanácsadói hálózat ebben is a cégek segítségére lehet – olvasható a blogban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3