hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várható áfatörvény-módosítások

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

2021-ben a megszokottnál később, november 23-án került benyújtásra az áfatörvényt is érintő adójogszabályok módosítását tartalmazó, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről címet viselő törvénytervezet. Összefoglalónkban az áfatörvényre vonatkozó változtatási javaslatokat ismertetjük.

A forgalmi adózásban összesen három módosítással lehet számolni: (1) a járványhelyzettel összefüggésben megállapított új adómentesség, (2) egyes ügyletek fordított adózásának fenntartása, (3) az elektronikus áfabevallás-tervezet elhalasztása.

Járványhelyzettel kapcsolatos adómentesség

A javaslat (a korábbi, a veszélyhelyzet idejére hatályos kormányrendeleti szabályozással összhangban) adómentességet vezet be, ezáltal – jogharmonizációs céllal – megteremti annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság vagy az uniós jog által létrehozott ügynökség, illetve szerv általi olyan beszerzés mentesüljön az adó alól, mely a Covid19-világjárványra való reagálás érdekében, ezen intézményekre ruházott feladatok ellátásához szükséges.

Az Európai Bizottság vagy az uniós jog által létrehozott ügynökség, illetve szerv által megvalósított termékimportra, továbbá a fenti szervezetek részére teljesített termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra tehát adómentesség fog vonatkozni, ha a termékek beszerzésére, importjára vagy a szolgáltatás igénybevételére a Covid19-világjárványra való reagálás érdekében, ezen intézményekre ruházott feladatok ellátásához kerül sor. Az adómentesség feltétele, hogy a Bizottság vagy az ügynökség, illetve szerv nem értékesíti, illetve nyújtja tovább ellenérték fejében a beszerzett vagy importált termékeket, illetve az igénybe vett szolgáltatást. Azaz az adómentesen importált termék után utólag meg kell fizetni az adót, ha a termék felhasználása nem a célnak megfelelően történik.

A javaslat átmeneti rendelkezésként tartalmazza, hogy az adómentességi előírásokat nemcsak a hatályba lépésüket követően teljesített, hanem a hatályba lépést megelőzően, de 2020. december 31-ét követően teljesített ügyletekre is alkalmazni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a fordított adózás és az elektronikus áfabevallás kapcsán tervezett módosításokat is!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs