hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várható áfatörvény-módosítások

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

2021-ben a megszokottnál később, november 23-án került benyújtásra az áfatörvényt is érintő adójogszabályok módosítását tartalmazó, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről címet viselő törvénytervezet. Összefoglalónkban az áfatörvényre vonatkozó változtatási javaslatokat ismertetjük.

A forgalmi adózásban összesen három módosítással lehet számolni: (1) a járványhelyzettel összefüggésben megállapított új adómentesség, (2) egyes ügyletek fordított adózásának fenntartása, (3) az elektronikus áfabevallás-tervezet elhalasztása.

Járványhelyzettel kapcsolatos adómentesség

A javaslat (a korábbi, a veszélyhelyzet idejére hatályos kormányrendeleti szabályozással összhangban) adómentességet vezet be, ezáltal – jogharmonizációs céllal – megteremti annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság vagy az uniós jog által létrehozott ügynökség, illetve szerv általi olyan beszerzés mentesüljön az adó alól, mely a Covid19-világjárványra való reagálás érdekében, ezen intézményekre ruházott feladatok ellátásához szükséges.

Az Európai Bizottság vagy az uniós jog által létrehozott ügynökség, illetve szerv által megvalósított termékimportra, továbbá a fenti szervezetek részére teljesített termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra tehát adómentesség fog vonatkozni, ha a termékek beszerzésére, importjára vagy a szolgáltatás igénybevételére a Covid19-világjárványra való reagálás érdekében, ezen intézményekre ruházott feladatok ellátásához kerül sor. Az adómentesség feltétele, hogy a Bizottság vagy az ügynökség, illetve szerv nem értékesíti, illetve nyújtja tovább ellenérték fejében a beszerzett vagy importált termékeket, illetve az igénybe vett szolgáltatást. Azaz az adómentesen importált termék után utólag meg kell fizetni az adót, ha a termék felhasználása nem a célnak megfelelően történik.

A javaslat átmeneti rendelkezésként tartalmazza, hogy az adómentességi előírásokat nemcsak a hatályba lépésüket követően teljesített, hanem a hatályba lépést megelőzően, de 2020. december 31-ét követően teljesített ügyletekre is alkalmazni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a fordított adózás és az elektronikus áfabevallás kapcsán tervezett módosításokat is!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink