Üzletág átruházása: amit az áfáról, az illetékről, az iparűzési adóról és más terhekről tudni kell

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kell-e áfát, iparűzési adót, illetéket vagy más közterhet fizetni üzletág átruházásakor? A számviteli előírások 2019. január 1-jével történő változásával is összefüggésben mutatjuk be – a társasági adón kívüli – egyéb adóhatásokat.

Cikkünk előző részében ismertettük az üzletág-átruházás számviteli és társasági adóra vonatkozó előírásait. Mostani írásunkban a többi adóval összefüggő szabályokat foglaltuk össze.

Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 17. § (4) bekezdése szerint nem tekintendő termékértékesítésnek, szolgáltatás nyújtásának, azaz nem kell általános forgalmi adót felszámítani üzletág-átruházás esetén. Ennek feltétele az áfatörvény 18. §-ában foglaltak szerint, hogy az üzletág szerzője

a)
a szerzéskor vagy annak közvetlen következményeként belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen;
b) kötelezettséget vállaljon arra, hogy a szerzéshez és a szerzett vagyonhoz fűződő, az áfatörvényben szabályozott jogok és kötelezettségek a szerzéstől kezdődően jogutódként őt illetik és terhelik;
c) sem a szerzéskor, sem azt követően nem rendelkezik olyan, az áfatörvényben szabályozott jogállással, amely természeténél fogva összeegyeztethetetlen lenne a b) pontban említett kötelezettségek teljesítésével, vagy annak csorbítására lenne alkalmas;
d) az üzletág keretében folytatott gazdasági tevékenység kizárólag adólevonásra jogosító termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, és
e) ha a szerzett vagyon olyan ingatlant (ingatlanrészt) tartalmaz amelyre vonatkozóan az üzletágat átruházó adóalany adókötelezettséget választott, vagy amelynek értékesítése az üzletág-átruházás időpontjában adóköteles, mert első rendeltetésszerű használatba vétele még nem történt meg, vagy megtörtént de még nem telt  attól számítva 2 év, akkor az üzletágat megszerző adóalanynak adófizetési kötelezettséget kell választania az áfatörvény 88. §-a szerint és erről legkésőbb azon a napon kell bejelentést tennie az állami adóhatóságnak, amelyen a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás beállna, ha az áfatörvény 17. § (4) bekezdése nem lenne alkalmazható.

Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések – videó!
Megjelent az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvétele! Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

Az elévülési időn belül a szerzővel együtt egyetemleges felelősség terheli az üzletágat átruházó adóalanyt az áfatörvényben szabályozott azon kötelezettségek teljesítéséért, amelyek a szerzésig bezárólag keletkeztek az átruházónál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az üzletág-átruházás helyi iparűzési adóval, innováció járulékkal és illetékkel összefüggő tudnivalóit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close