hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletág-átruházás számviteli elszámolása és társasági adózási következményei

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2019. január 1-jétől változott az üzletág-átruházás számviteli elszámolása. A cikk ennek bemutatása mellett kitér arra, hogy melyek a társasági adózási következmények, ha az üzletág-átruházás kedvezményezett eszközátruházásnak minősül, és ha nem minősül annak.

Számviteli előírás

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 3. § (5) bekezdés 2a. pontja szerint üzletág a gazdálkodónak szervezeti szempontból független, önállóan működőképes egysége (ideértve a telephelyet, üzlethálózatot is), amely a hozzá tartozó vagyonnal (eszközökkel, kötelezettségekkel, céltartalékokkal és időbeli elhatárolásokkal) önálló gazdasági tevékenység tartós folytatására képes.

Üzletág-átruházás esetén:

♦ egyéb bevételként kell elszámolni a számviteli törvény 77. § (3) bekezdés p) pont szerint az értékesítésen elért nyereséget, amely alatt a kapott (járó) vagy fizetett (fizetendő) ellenértéknek a kivezetett eszközök könyv szerinti értéke és az átvállalt kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) különbözetét meghaladó részét kell érteni;

♦ egyéb ráfordításként kell elszámolni a számviteli törvény 81. § (2) bekezdés q) pont szerint az értékesítés veszteségét, amely alatt a kivezetett eszközök könyv szerinti értéke és az átvállalt kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) különbözetének a kapott (járó) vagy fizetett (fizetendő) ellenértéket meghaladó részét kell érteni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja üzletág-értékesítés esetén az üzleti vagy cégérték miként mutatható ki, illetve az üzletág-átruházás milyen következményekkel jár a társasági adóban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close