hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletág-átruházás számviteli elszámolása és társasági adózási következményei

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2019. január 1-jétől változott az üzletág-átruházás számviteli elszámolása. A cikk ennek bemutatása mellett kitér arra, hogy melyek a társasági adózási következmények, ha az üzletág-átruházás kedvezményezett eszközátruházásnak minősül, és ha nem minősül annak.

Számviteli előírás

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 3. § (5) bekezdés 2a. pontja szerint üzletág a gazdálkodónak szervezeti szempontból független, önállóan működőképes egysége (ideértve a telephelyet, üzlethálózatot is), amely a hozzá tartozó vagyonnal (eszközökkel, kötelezettségekkel, céltartalékokkal és időbeli elhatárolásokkal) önálló gazdasági tevékenység tartós folytatására képes.

Üzletág-átruházás esetén:

♦ egyéb bevételként kell elszámolni a számviteli törvény 77. § (3) bekezdés p) pont szerint az értékesítésen elért nyereséget, amely alatt a kapott (járó) vagy fizetett (fizetendő) ellenértéknek a kivezetett eszközök könyv szerinti értéke és az átvállalt kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) különbözetét meghaladó részét kell érteni;

♦ egyéb ráfordításként kell elszámolni a számviteli törvény 81. § (2) bekezdés q) pont szerint az értékesítés veszteségét, amely alatt a kivezetett eszközök könyv szerinti értéke és az átvállalt kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat és az időbeli elhatárolásokat is) különbözetének a kapott (járó) vagy fizetett (fizetendő) ellenértéket meghaladó részét kell érteni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja üzletág-értékesítés esetén az üzleti vagy cégérték miként mutatható ki, illetve az üzletág-átruházás milyen következményekkel jár a társasági adóban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close