hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megint módosul az áfatörvény: itt vannak a részletek

  • dr. Csobánczy Péter

Egyes szolgáltatások teljesítési helyének felülvizsgálatát célzó változásokat is tartalmaz az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási javaslatcsomag. Emellett tovább bővül a fordított adózás hatálya alá tartozó termékek köre.

Utolsó felvonásához érkeztünk annak a – elsősorban a szolgáltatások teljesítési helyének felülvizsgálatát célzó – folyamatnak, amely 2010-ben kezdődött el. A nemrégiben a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási javaslatcsomag általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) érintő részének legalábbis ez adja a gerincét. Az európai uniós jogharmonizáció jegyében most a telekommunikációs, a rádiós és audiovizuális média, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások kerültek terítékre.

Az adócsomag másik áfatörvényt érintő vonatkozása a fordított adózás hatókörének további tágítása. Az irányelvi felhatalmazás azonban ezt csupán átmeneti rendelkezés formájában, határozott időre szólóan engedi meg, így az egyes acélipari termékek értékesítésére kiterjesztett fordított adózás csak 2015 és 2018 között lesz alkalmazható. (Megjegyzendő: a határidő tekintetében ugyanez a korlát érvényes – az egyes gabonaféleségek mellett – az üvegházhatású kibocsátási egységek átruházására is!)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, hogyan módosulnak az említett szolgáltatáscsoportok teljesítési helyére vonatkozó szabályok, s mely termékek kerülnek be a fordított adózás hatálya alá.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs